Zestaw potraw wigilijnych jest bez wątpienia tradycyjny i wielu domach niezmienny od lat. U nas w domu jest podobnie, ale co roku staramy się znaleźć miejsce dla jakiejś kulinarnej nowinki. W tym roku postanowiłem jako ambasador akcji „Makrela superdobra” przygotować dania z makreli na wigilijny stół. Przy okazji dziele się z Wami przepisami na trzy fantastyczne, różnorodne dania. Każdy miłośnik dobrego jedzenia bez problemu powinien znaleźć coś dla siebie.
Dania z makreli na wigilijny stół, czyli jak zaskoczyć Twoich gości
Makrela z białą fasolą i boczniakami na puree z dyni
Danie główne dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 świeże filety z makreli
- 6-8 boczniaków, pokrojonych w paski
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 suszone pomidory, bez zalewy
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 słoik białej fasoli (400 g), bez zalewy
- 3 łyżki oliwy + odrobina do posmarowania ryby
- pieprz i sól
Puree z dyni:
- 1 dynia, waga około 1 kg np. piżmowa
- kawałek imbiru wielkości korka od wina, obrany
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju np. kokosowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Dynię przekrój na pół, obierz ze skórki, usuń pestki i włóknisty środek. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą, przełóż na blachę do wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj do miękkości przez 30-35 minut w 190°C.
Krok 2:
W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj czosnek i imbir pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż składniki się zrumienią. Następnie wlej mleczko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 3:
Upieczoną dynię zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładkie puree. Na koniec dopraw solą i pieprzem, odstaw w ciepłe miejsce.
Krok 4:
Fasolę odsącz i opłucz. Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Podsmaż boczniaki, następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodaj fasolę, oregano, kmin oraz płatki chili. Smaż przez 2-3 minuty na małym ogniu. Na koniec dopraw solą i podlej kilkoma łyżkami wody.
Krok 5:
Filety z makreli posmaruj oliwą, posyp solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni od strony skóry, aż ładnie się zrumieni. Następnie odwróć i krótko podsmaż z drugiej strony.
Makrelę podaj z fasolą i puree z dyni.
Pieczona makrela z ziemniakami i marchewką w przyprawie garam masala
Danie główne dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Składniki:
- 2 całe makrele, patroszone każda po 300 g
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w cząstki
- 500 g marchewki, obranej, przekrojonej na połówki, a następnie wzdłuż na cztery części
- 1 czerwona cebula, pokrojona w księżyce
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 6 łyżek oliwy
- pieprz i sól do smaku
- rozmaryn do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze rozgrzej piekarnik do 200˚C.
Krok 2:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Następnie wymieszaj ziemniaki, marchewkę i cebulę z przyprawą garam masala, połową oliwy oraz solą i pieprzem. Wstaw blachę do piekarnika na 20 minut.
Krok 3:
W międzyczasie makrelę natnij delikatnie nożem, co kilka centymetrów. Następnie rybę natrzyj pozostałą oliwą, natrzyj solą i pieprzem.
Krok 4:
Po 20 minutach pieczenia połóż ryby na wierzchu ziemniaków i marchewki. Następnie piecz przez kolejne 20 minut, aż makrela będzie gotowa.
Na koniec udekoruj gałązkami rozmarynu.
Wigilijna zupa rybna z makreli
Danie główne dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 2 marchewki, obrane pokrój w zapałki
- 1 pietruszka, obrana pokrój w zapałki
- kawałek selera, obrany pokrój w zapałki
- 1 cebula, obrana pokrojona w kostkę
- 1,5 l bulionu rybnego >>link do przepisu<<
- 4 ziemniaki pokrój w kostkę
- mały pęczek natki pietruszki, posiekany
- 100 ml śmietanki 30% UHT
- 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz np. czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze w garnku podsmaż marchew, pietruszkę, seler i cebulę na rozgrzanej oliwie.
Krok 2:
Kiedy składniki się zeszklą wlej bulion rybny, gotuj 5 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj 10-12 minut, po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śmietankę.
Krok 3:
Gotuj na małym ogniu 3-4 minuty. Następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami ryby z bulionu i posiekanym ogórkiem kiszonym.
Mam wielką nadzieję, że zasmakują Wam moje dania z makreli na wigilijny stół.
Więcej przepisów z makrelą świeżą i wędzoną znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na Facebooka i Instagram.