Dania głównePieczywo
Bułki z szarpaną gęsiną
Choć dzień św. Marcina już za nami to gęsina u nas nadal na tapecie. Dzisiaj przygotowałem pulchne bułki na parze z szarpaną gęsiną i słodko kwaśnymi buraczkami. Połączenie wyszło wyśmienicie, smakowało całej naszej rodzinie, więc bez wątpienia posmakuje i Wam. Poniżej znajdziecie przepis na bułki z szarpaną gęsiną:
Bułki z szarpaną gęsiną
Składniki:
- 2 udka gęsi
Marynata do gęsi:
- 1 łyżka majeranku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Dodatki do gęsi:
- 6 bułek gotowanych na parze >>link do przepisu<<
- 6 łyżek majonezu
- 2 ugotowane lub upieczone buraki
- 3 łyżki octu np. jabłkowego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 1 główka sałaty rzymskiej
- 2 łyżki czarnego sezamu do dekoracji
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze udka przygotuj rano. Dopraw solą i pieprzem, natrzyj składnikami marynaty. Odstaw na 2-3 godziny, aby przyprawy wniknęły w głąb mięsa.
Krok 2:
Piecz w 150°C przez 120 minut. Odstaw do wystygnięcia, następnie oddziel mięso od kości i skóry. Poszarp widelcami na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Buraki pokrój w cienkie słupki, dopraw octem, miodem, solą i pieprzem.
Sałatę rzymską poszatkuj na mniejsze kawałki.
Krok 4:
Bułki ugotuj na parze, możesz skorzystać z kupnych. Po ugotowaniu „pampuchy” przetnij na pół.
Krok 5:
Spód posmaruj majonezem, nałóż sałatę, buraczki oraz porcję mięsa z gęsi. Na koniec przykryj drugą połówką bułki, wierzch posyp podprażonym sezamem.
Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebooka.