X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePieczywo

Bułki z szarpaną gęsiną

Choć dzień św. Marcina już za nami to gęsina u nas nadal na tapecie. Dzisiaj przygotowałem pulchne bułki na parze z szarpaną gęsiną i słodko kwaśnymi buraczkami. Połączenie wyszło wyśmienicie, smakowało całej naszej rodzinie, więc bez wątpienia posmakuje i Wam. Poniżej znajdziecie przepis na bułki z szarpaną gęsiną:

Bułki z szarpaną gęsiną

Składniki:

  • 2 udka gęsi
Marynata do gęsi:
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Dodatki do gęsi:
  • 6 bułek gotowanych na parze >>link do przepisu<<
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • 3 łyżki octu np. jabłkowego
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki czarnego sezamu do dekoracji
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze udka przygotuj rano. Dopraw solą i pieprzem, natrzyj składnikami marynaty. Odstaw na 2-3 godziny, aby przyprawy wniknęły w głąb mięsa.

Krok 2:

Piecz w 150°C przez 120 minut. Odstaw do wystygnięcia, następnie oddziel mięso od kości i skóry. Poszarp widelcami na mniejsze kawałki.

Krok 3:

Buraki pokrój w cienkie słupki, dopraw octem, miodem, solą i pieprzem.
Sałatę rzymską poszatkuj na mniejsze kawałki.

Krok 4:

Bułki ugotuj na parze, możesz skorzystać z kupnych. Po ugotowaniu „pampuchy” przetnij na pół.

Krok 5:

Spód posmaruj majonezem, nałóż sałatę, buraczki oraz porcję mięsa z gęsi. Na koniec przykryj drugą połówką bułki, wierzch posyp podprażonym sezamem.

Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na  Facebooka.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również