X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Kaczka z grzybami

Składniki

  • 1 kaczka
  • 50 g suszonych grzybów lub 500 g świeżych
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 18%
  • mąka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Grzyby suszone zalewamy 500 ml wody i moczymy przez ok. 2 godziny, następnie gotujemy, aż do miękkości. Kaczkę myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą i obsmażamy w brytfance lub rondlu na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę, polewamy wywarem z grzybów i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu polewamy wywarem grzybowym. Kiedy mięso będzie już miękkie kaczkę wyjmujemy z brytfanki i porcjujemy. Do sosu dodajemy cienko pokrojone, ugotowane grzyby oraz śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Sos dokładnie mieszamy, wkładamy do niego pokrojoną kaczkę i dusimy razem jeszcze przez 10 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również