Przepis
DróbPotrawy mięsne
Kaczka z grzybami
Składniki
- 1 kaczka
- 50 g suszonych grzybów lub 500 g świeżych
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 18%
- mąka
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby suszone zalewamy 500 ml wody i moczymy przez ok. 2 godziny, następnie gotujemy, aż do miękkości. Kaczkę myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą i obsmażamy w brytfance lub rondlu na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę, polewamy wywarem z grzybów i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu polewamy wywarem grzybowym. Kiedy mięso będzie już miękkie kaczkę wyjmujemy z brytfanki i porcjujemy. Do sosu dodajemy cienko pokrojone, ugotowane grzyby oraz śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Sos dokładnie mieszamy, wkładamy do niego pokrojoną kaczkę i dusimy razem jeszcze przez 10 minut.