X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na zimnoRóżne przepisyŚniadania

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

 

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą od lat dziecięcych, towarzyszy mi na rodzinnym stole. Czy to na śniadanie, czy na kolację zawsze cieszy się niesłabnącą popularnością.

 

Tym razem zdecydowałem się na wersję z dodatkiem wędzonej makreli i serka topionego. Bardzo odpowiada mi ten treściwy, kremowy, wędzony smak. Pamiętam, że gdy byłem mały i na półkach sklepowych nie wszystkie produkty były dostępne, rodzice często przygotowali pasty kanapkowe. Pasta jajeczna, warzywna, na bazie ryb w puszce „Awanturka”. Są łatwe w przygotowaniu, od razu „spreparować” ilość na 2 dni oraz koszt produktów nie zabija.

 

Zauważyłem zresztą, że cały czas pytacie mnie o coraz to nowe pomysły na pasty kanapkowe. Nie tak dawno wstawiłem na stronę przepisy na pasty wegańskie z fasoli i też cieszą się dużym zainteresowaniem. Będę się starał na bieżąco uzupełniać bazę wszelakich smarowideł. Zwłaszcza , że temat jest rozległy jak terytorium Kazachstanu 😉

 

Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis to polecam go sprawdzić. Serek topiony naprawdę robi robotę zwłaszcza typu „ementaler”. Wiem nie jest to najlżejsze danie, ale od czasu do czasu to nawet zupkę chińską wolno 😉 Podany poniżej przepis krok po kroku, możecie dowolnie modyfikować.

 

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą. Składniki:

 

  • 1 wędzona makrela (250 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 100g serka topionego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

 

Makrele obierz ze skóry i ości, mięso przełóż do miski. Dodaj jajka starte na tarce, ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę, szczypiorek, serek topiony i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku, całość ugnieć widelcem ale niezbyt drobno, pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki makreli.

SMACZNEGO!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. super przepisy …
    do dzisiaj robimy lazanię z mięsem mielonym według przepisu Waszego Taty;
    gotował wtedy na jakimś kanale tv chyba TVN…i żona z kartką w ręku notowała punkt po punkcie;
    przez wiele lat jak nasi synowie przyjeżdżali do domu na parę dni,
    to lazania czekała na powitanie…
    zawsze robiona z podwójnej porcji …na dwa dni;
    teraz powoli odchodzimy od mięsa …więcej warzyw w jadłospisie;
    pięknie pozdrawiamy ☺

  2. Zrobiłam tą pastę dla rodzinki,jest zachwycona smakiem.Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

  3. Taka paste robi moj ziec, ale zcebula i wszystko mieli przez maszynke do miesa. Musze podsunac mu ten przepis. A jaki serek?.

  4. Pasta smakuje rewelacyjnie
    Serek robi swoja robotę. Nie mialam szczypiorku dodalam troche cebuli i ja używam majonezu kieleckiego dla nie jest najlepszy.☺

  5. Zrobiłam dzisiaj na śniadanie ta pastę i muszę przyznać że jest mega pyszna i na pewno zagości i nas na stałe. Teraz czas wypróbować kolejne przepisy dziekuje serdecznie za przepis będę tutaj stałym bywalcem

  6. Cześć!
    Mniam!!! Czytam i zastanawiam się czy nie „skroiłeś” przepisu od mojej mamy
    Pozdrawiam ciepło!

  7. Fajny przepis . Dziękuję . Zrobię na sobotę .Takie pasty są lepsze od wędlin , które są niejadalne w większości .

  8. Na stronę trafiłam przez Instagram i powiem – rewelacja. Przepisy świetne, strona www jasna, czytelna, profesjonalne zdjęcia. Makrela już kupiona pasta będzie robiona na kolację. Brakuje mi tylko jednego – ikonki drukuj przepis 🙂

    • Marta,
      Dzięki za komentarz i kilka ciepłych słów 😉 Koniecznie daj znać, czy pasta przypadłą Ci do gustu. Nad opcją drukuj przepis zastanawialiśmy się ale poszliśmy w stronę eko. Może jeszcze rozważymy tę opcję 😉 Jeszcze raz dziękuję, każda opinia jest dla nas ważna.
      Pozdrawiam

  9. Fajnie, że tu trafiłem. Będę wracać a dziś wielka próba w kuchni z przepisem na pastę 😉

Sprawdź również