X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na zimnoRóżne przepisyŚniadania

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

 

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą od lat dziecięcych, towarzyszy mi na rodzinnym stole. Czy to na śniadanie, czy na kolację zawsze cieszy się niesłabnącą popularnością.

 

Tym razem zdecydowałem się na wersję z dodatkiem wędzonej makreli i serka topionego. Bardzo odpowiada mi ten treściwy, kremowy, wędzony smak. Pamiętam, że gdy byłem mały i na półkach sklepowych nie wszystkie produkty były dostępne, rodzice często przygotowali pasty kanapkowe. Pasta jajeczna, warzywna, na bazie ryb w puszce „Awanturka”. Są łatwe w przygotowaniu, od razu „spreparować” ilość na 2 dni oraz koszt produktów nie zabija.

 

Zauważyłem zresztą, że cały czas pytacie mnie o coraz to nowe pomysły na pasty kanapkowe. Nie tak dawno wstawiłem na stronę przepisy na pasty wegańskie z fasoli i też cieszą się dużym zainteresowaniem. Będę się starał na bieżąco uzupełniać bazę wszelakich smarowideł. Zwłaszcza , że temat jest rozległy jak terytorium Kazachstanu 😉

 

Jeżeli chodzi o dzisiejszy przepis to polecam go sprawdzić. Serek topiony naprawdę robi robotę zwłaszcza typu „ementaler”. Wiem nie jest to najlżejsze danie, ale od czasu do czasu to nawet zupkę chińską wolno 😉 Podany poniżej przepis krok po kroku, możecie dowolnie modyfikować.

 

Pasta jajeczna z wędzoną makrelą. Składniki: 

 

  • 1 wędzona makrela (250 g)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 100g serka topionego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

 

Makrele obierz ze skóry i ości, mięso przełóż do miski. Dodaj jajka starte na tarce, ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę, szczypiorek, serek topiony i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku, całość ugnieć widelcem ale niezbyt drobno, pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki makreli.

SMACZNEGO!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Aga

    „Na pulkach”…? Serio? Taki znany blog i takie coś?

    • Jakub Kuroń

      Znany nie znaczy, że bezbłędny…dzięki za zwrócenie uwagi na błąd.

      Pozdrawiam

  2. Rom i Maria

    super przepisy …
    do dzisiaj robimy lazanię z mięsem mielonym według przepisu Waszego Taty;
    gotował wtedy na jakimś kanale tv chyba TVN…i żona z kartką w ręku notowała punkt po punkcie;
    przez wiele lat jak nasi synowie przyjeżdżali do domu na parę dni,
    to lazania czekała na powitanie…
    zawsze robiona z podwójnej porcji …na dwa dni;
    teraz powoli odchodzimy od mięsa …więcej warzyw w jadłospisie;
    pięknie pozdrawiamy ☺

  3. Ewa

    Zrobiłam tą pastę dla rodzinki,jest zachwycona smakiem.Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

    • Jakub Kuroń

      Miód na moje serce 🙂

      Pozdrawiam serdecznie!

  4. Helena Koziarek

    Taka paste robi moj ziec, ale zcebula i wszystko mieli przez maszynke do miesa. Musze podsunac mu ten przepis. A jaki serek?.

  5. Mariolka

    Fantastyczna strona a pasta mniam mniam Betti dzięki

    • Jakub Kuroń

      Dziękuje, bardzo mi miło! 🙂

  6. Beata

    Pasta super delektowała się nią moja rodzina jest pyszna.

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Pozdrawiam 🙂

  7. Wioletta

    Pasta smakuje rewelacyjnie
    Serek robi swoja robotę. Nie mialam szczypiorku dodalam troche cebuli i ja używam majonezu kieleckiego dla nie jest najlepszy.☺

    • Jakub Kuroń

      Bardzo dziękujemy za komentarz Wiolu. Jak najbardziej szczypiorek można zastąpić cebulą, zawsze zachęcamy do kombinowania.
      Pozdrawiamy 🙂

  8. Kasia P.

    Zrobiłam dzisiaj na śniadanie ta pastę i muszę przyznać że jest mega pyszna i na pewno zagości i nas na stałe. Teraz czas wypróbować kolejne przepisy dziekuje serdecznie za przepis będę tutaj stałym bywalcem

    • Jakub Kuroń

      Kasiu, niezwykle nam miło. Może masz sugestię jaki kolejny przepis można przygotować? Liczymy się z każdą opinią. Pozdrawiamy

  9. Emi

    Cześć!
    Mniam!!! Czytam i zastanawiam się czy nie „skroiłeś” przepisu od mojej mamy
    Pozdrawiam ciepło!

    • Jakub Kuroń

      Emi, niech tak będzie 😉 Naprawdę twoja Mama dodaje serek topiony do pasty z makreli? Może znalazłem pokrewną duszę:)

  10. Elżbieta Gajczyk

    Fajny przepis . Dziękuję . Zrobię na sobotę .Takie pasty są lepsze od wędlin , które są niejadalne w większości .

    • Jakub Kuroń

      Masz rację Elu. Też wole przygotować własną pastę niż kłaść na pieczywo wędlinę niewiadomego pochodzenia.
      Pozdrawiamy

  11. Zuza / zielonakuchnia.blogspot.com

    jedna z moich ulubionych 🙂

    • Jakub Kuroń

      Zuza, bardzo nam miło.Pozdrawiamy

  12. Marta

    Na stronę trafiłam przez Instagram i powiem – rewelacja. Przepisy świetne, strona www jasna, czytelna, profesjonalne zdjęcia. Makrela już kupiona pasta będzie robiona na kolację. Brakuje mi tylko jednego – ikonki drukuj przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      Marta,
      Dzięki za komentarz i kilka ciepłych słów 😉 Koniecznie daj znać, czy pasta przypadłą Ci do gustu. Nad opcją drukuj przepis zastanawialiśmy się ale poszliśmy w stronę eko. Może jeszcze rozważymy tę opcję 😉 Jeszcze raz dziękuję, każda opinia jest dla nas ważna.
      Pozdrawiam

  13. Jerry

    Fajnie, że tu trafiłem. Będę wracać a dziś wielka próba w kuchni z przepisem na pastę 😉

    • Jakub Kuroń

      Hej Jerry.Bardzo nam miło, że znalazłeś się na naszej stronie. Daj znać jak podeszła Ci pasta.
      Pozdrawiamy 🙂

Sprawdź również