PieczywoPrzekąski na zimnoRóżne przepisyŚniadania
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą od lat dziecięcych, towarzyszy mi na rodzinnym stole. Czy to na śniadanie, czy na kolację zawsze cieszy się niesłabnącą popularnością.
Tym razem zdecydowałem się na wersję z dodatkiem wędzonej makreli i serka topionego. Bardzo odpowiada mi ten treściwy, kremowy, wędzony smak. Pamiętam, że gdy byłem mały i na półkach sklepowych nie wszystkie produkty były dostępne, rodzice często przygotowali pasty kanapkowe. Pasta jajeczna, warzywna, na bazie ryb w puszce „Awanturka”. Są łatwe w przygotowaniu, od razu „spreparować” ilość na 2 dni oraz koszt produktów nie zabija.
Zauważyłem zresztą, że cały czas pytacie mnie o coraz to nowe pomysły na pasty kanapkowe. Nie tak dawno wstawiłem na stronę przepisy na pasty wegańskie z fasoli i też cieszą się dużym zainteresowaniem. Będę się starał na bieżąco uzupełniać bazę wszelakich smarowideł. Zwłaszcza , że temat jest rozległy jak terytorium Kazachstanu 😉
Jeśli chodzi o dzisiejszy przepis to polecam go sprawdzić. Serek topiony naprawdę robi robotę zwłaszcza typu „ementaler”. Wiem nie jest to najlżejsze danie, ale od czasu do czasu to nawet zupkę chińską wolno 😉 Podany poniżej przepis krok po kroku, możecie dowolnie modyfikować.
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą.
Składniki:
- 1 wędzona makrela (250 g)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek kiszony
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 100g serka topionego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Makrele obierz ze skóry i ości, mięso przełóż do miski. Dodaj jajka starte na tarce, ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę, szczypiorek, serek topiony i majonez.
Krok 2:
Dopraw solą i pieprzem do smaku, całość ugnieć widelcem ale niezbyt drobno, pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki makreli.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadaniowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
„Na pulkach”…? Serio? Taki znany blog i takie coś?
Znany nie znaczy, że bezbłędny…dzięki za zwrócenie uwagi na błąd.
Pozdrawiam
super przepisy …
do dzisiaj robimy lazanię z mięsem mielonym według przepisu Waszego Taty;
gotował wtedy na jakimś kanale tv chyba TVN…i żona z kartką w ręku notowała punkt po punkcie;
przez wiele lat jak nasi synowie przyjeżdżali do domu na parę dni,
to lazania czekała na powitanie…
zawsze robiona z podwójnej porcji …na dwa dni;
teraz powoli odchodzimy od mięsa …więcej warzyw w jadłospisie;
pięknie pozdrawiamy ☺
Zrobiłam tą pastę dla rodzinki,jest zachwycona smakiem.Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
Miód na moje serce 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Taka paste robi moj ziec, ale zcebula i wszystko mieli przez maszynke do miesa. Musze podsunac mu ten przepis. A jaki serek?.
Fantastyczna strona a pasta mniam mniam Betti dzięki
Dziękuje, bardzo mi miło! 🙂
Pasta super delektowała się nią moja rodzina jest pyszna.
Bardzo mi miło! Pozdrawiam 🙂
Pasta smakuje rewelacyjnie
Serek robi swoja robotę. Nie mialam szczypiorku dodalam troche cebuli i ja używam majonezu kieleckiego dla nie jest najlepszy.☺
Bardzo dziękujemy za komentarz Wiolu. Jak najbardziej szczypiorek można zastąpić cebulą, zawsze zachęcamy do kombinowania.
Pozdrawiamy 🙂
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie ta pastę i muszę przyznać że jest mega pyszna i na pewno zagości i nas na stałe. Teraz czas wypróbować kolejne przepisy dziekuje serdecznie za przepis będę tutaj stałym bywalcem
Kasiu, niezwykle nam miło. Może masz sugestię jaki kolejny przepis można przygotować? Liczymy się z każdą opinią. Pozdrawiamy
Cześć!
Mniam!!! Czytam i zastanawiam się czy nie „skroiłeś” przepisu od mojej mamy
Pozdrawiam ciepło!
Emi, niech tak będzie 😉 Naprawdę twoja Mama dodaje serek topiony do pasty z makreli? Może znalazłem pokrewną duszę:)
Fajny przepis . Dziękuję . Zrobię na sobotę .Takie pasty są lepsze od wędlin , które są niejadalne w większości .
Masz rację Elu. Też wole przygotować własną pastę niż kłaść na pieczywo wędlinę niewiadomego pochodzenia.
Pozdrawiamy
jedna z moich ulubionych 🙂
Zuza, bardzo nam miło.Pozdrawiamy
Na stronę trafiłam przez Instagram i powiem – rewelacja. Przepisy świetne, strona www jasna, czytelna, profesjonalne zdjęcia. Makrela już kupiona pasta będzie robiona na kolację. Brakuje mi tylko jednego – ikonki drukuj przepis 🙂
Marta,
Dzięki za komentarz i kilka ciepłych słów 😉 Koniecznie daj znać, czy pasta przypadłą Ci do gustu. Nad opcją drukuj przepis zastanawialiśmy się ale poszliśmy w stronę eko. Może jeszcze rozważymy tę opcję 😉 Jeszcze raz dziękuję, każda opinia jest dla nas ważna.
Pozdrawiam
Fajnie, że tu trafiłem. Będę wracać a dziś wielka próba w kuchni z przepisem na pastę 😉
Hej Jerry.Bardzo nam miło, że znalazłeś się na naszej stronie. Daj znać jak podeszła Ci pasta.
Pozdrawiamy 🙂