Przepis
Przekąski na ciepło
Grzanki z móżdżkiem
Składniki
10 kromek z podłużnej bułki lub pieczywa tostowego
300 g móżdżku
1 cebula
3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
1 jajko
natka pietruszki
1 łyżka octu
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Móżdżek najpierw moczymy w wodzie, następnie oczyszczamy z błon, zalewamy wodą z octem i solą, gotujemy przez 10 minut. Kromki układamy na blasze posmarowanej masłem. Cebulę obieramy i siekamy, smażymy na łyżce masła, dodajemy pokrojony móżdżek, jajo i śmietanę. Smażymy aż jajo się zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na kromki chleba i wkładamy na 6 minut do piekarnika. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.