Przepis
Zupy
Garus – Małopolska
Składniki
ok. 1 kg owoców – jabłek i gruszek
1,5 l wody
125 ml śmietany
1 łyżka mąki
cynamon, cukier, ew. goździki
Sposób przygotowania
Zupa Garus trafiała na stół, w tym na stół wigilijny w różnych wersjach. Z fasolą, rzadziej z ziemniakami. W wersji małopolskiej zupę przygotowuje się bez ziemniaków lub fasoli. Znany jest również wariant z zacierkami. Garusa / garuska / kwaśne podaje się jako danie wigilijne na gorąco, a także jako chłodnik w upalne dni.
Owoce myjemy, kroimy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i gotujemy – podczas gotowania możemy dorzucić 2– 3 goździki. Następnie przecieramy ugotowane owoce przez sito do wywaru, dodajemy cynamon, cukier i mąkę ze śmietaną. Zagotowujemy. Tę zupę zwyczajowo jadło się z grzankami lub sucharkami.
Moja mama ( pochodząca ze Lwowa), gotowała ją z suszonych owoców i podawała z czerwoną fasolą; była pyszna!