Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Kapusta z pomidorami
Składniki
- 1 nieduża główka kapusty
- 1 cebula, 400 g pomidorów
- 150 g jabłek, najlepiej kwaśnych
- 250 ml wywaru (może być z kostki) lub wody
- po 2 łyżki mąki i masła
- sól, pieprz, ew. pół łyżeczki kminku
Sposób przygotowania
Kapustę szatkujemy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Jabłka lub jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, następnie kapustę. Dolewamy wodę lub wywar. Gdy kapusta się zagotuje dodajemy pomidory oraz jabłko. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ew. kminkiem. Gdy kapusta będzie miękka, nalewamy do kubeczka trochę wywaru z kapusty i mieszamy z mąką. Wlewamy do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy.