X

Czego szukasz?

Przepis

Kapusta z pomidorami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która doskonale sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe czy mielone. Jej przygotowanie jest proste, a smak – wyjątkowy i pełen aromatu.

Składniki:

  • 1 nieduża główka kapusty

  • 1 cebula

  • 400 g pomidorów

  • 150 g jabłek (najlepiej kwaśnych)

  • 250 ml wywaru (może być z kostki) lub wody

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • Sól, pieprz, opcjonalnie ½ łyżeczki kminku

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przygotowanie składników

Kapustę szatkujemy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy.

Krok 2: Gotowanie kapusty

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kapustę i dolewamy wywar lub wodę. Gdy kapusta się zagotuje, dodajemy pomidory oraz jabłka. Doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie kminkiem.

Krok 3: Zagęszczanie potrawy

Gdy kapusta będzie miękka, nalewamy do kubeczka trochę wywaru z kapusty i mieszamy z mąką. Wlewamy do garnka z kapustą, mieszamy i zagotowujemy.

Ciekawostka kulinarna

Dodatek jabłek do kapusty z pomidorami nie tylko wzbogaca smak potrawy, ale również nadaje jej delikatnej słodyczy i aromatu. Kminek, choć opcjonalny, wspomaga trawienie i dodaje charakterystycznego smaku.

Podsumowanie

Kapusta z pomidorami to prosty i smaczny dodatek do obiadu, który z pewnością przypadnie do gustu domownikom. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również