X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Kurczak cytrynowo-miodowy

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 4 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół (np. mięty, melisy)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania
  • 250 g makaronu wstążki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Oczyszczone piersi myjemy i osączamy. Ostrym nożem nacinamy na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć. Przygotowujemy sos: mieszamy miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli. Wkładamy piersi do szklanego naczynia i zalewamy sosem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. W woku lub rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodajemy pozostały sos i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Przed podaniem posypujemy ziołami i dekorujemy paskami skórki cytrynowej. Podajemy na makaronie, wcześniej ugotowanym w osolonej wodzie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również