Dania główneDrób
Kurczak cytrynowo-miodowy Macieja Kuronia
Kurczak cytrynowo-miodowy smak słodko kwaśny. Uwielbiam takie kombinację w kuchni. Danie zasmakowało też moim dziewczynom, wiec na pewno zostaje wpisane do naszego menu. I z wielką przyjemnością dzielę się z Wami przepisem mojego taty. Dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowało.
Kurczak cytrynowo-miodowy Macieja Kuronia
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 4 łyżeczki miodu np. lipowego
- 3 łyżeczki lekkiego sosu sojowego
- sok z 2 cytryn
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki drobno posiekanych świeżych ziół (np. mięty, melisy)
- 1 łyżka oleju np. słonecznikowego
- cieniutkie paseczki skórki cytrynowej do garnirowania
- 250 g makaronu np. wstążki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem natnij na krzyż po obu stronach, uważając, żeby nie przeciąć.
Krok 2:
Przygotowuj sos: miód, sos sojowy, sok z cytryny, posiekany czosnek, pieprz i szczyptę soli dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Włóż piersi do szklanego naczynia i zalej sosem, przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.
Krok 4:
W woku lub np. rondlu rozgrzej olej i usmaż na nim odsączone z marynaty piersi, po 2 minuty z każdej strony. Następnie dodaj pozostały sos i duś pod przykryciem około 5 minut.
Na koniec posyp ziołami i udekoruj paskami skórki cytrynowej. Podawaj na makaronie, wcześniej ugotowanym w osolonej wodzie.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<