X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Confit z żołądków

Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 500 ml oleju
  • 2 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Umyte, oczyszczone i osuszone żołądki wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy olejem, tak aby wszystkie żołądki były przykryte. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około godziny). Przed podaniem przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na silnym ogniu, aby zrobiły się chrupkie. Odsączamy z tłuszczu, solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy z zieloną sałatą i grzankami. Tak przygotowane żołądki można przechowywać w lodówce w oleju, w którym się gotowały. Stanowią one wspaniałą przekąskę i smaczny dodatek do różnych sałatek.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również