Przepis
Składniki
- 500 g żołądków drobiowych
- 500 ml oleju
- 2 listki laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Umyte, oczyszczone i osuszone żołądki wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy olejem, tak aby wszystkie żołądki były przykryte. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około godziny). Przed podaniem przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy chwilę na silnym ogniu, aby zrobiły się chrupkie. Odsączamy z tłuszczu, solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy z zieloną sałatą i grzankami. Tak przygotowane żołądki można przechowywać w lodówce w oleju, w którym się gotowały. Stanowią one wspaniałą przekąskę i smaczny dodatek do różnych sałatek.