Składniki
Gulasz:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 100 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Placki:
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- pół cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ugotowanego ryżu paraboiled
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki
- pół pęczka koperku
- 2 łyżeczki curry
- pół papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Łopatkę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Kiedy mięso się zetnie dodaj pieczarki.
Wymieszaj całość, dodaj zioła, zalej wodą tak aby przykryła mięso. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 50 minut.
Cukinię przetnij na pół i wybierz gniazdo nasienne. Cukinię, pora i marchewkę pokrój w słupki. Paprykę w drobną kostkę. Warzywa zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.
Kiedy będą miękkie wymieszaj je z ugotowanym, zimnym ryżem. Dopraw posiekanym chilli, koperkiem oraz curry. Wbij jaja dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
Dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Placki mogą mieć dowolną wielkość ale wygodnie smaży się podobne do ziemniaczanych.
Gdy mają złoty kolor układaj na ręczniku papierowym.
Gulasz podawaj na plackach.