X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśnikiWieprzowina

Gulasz na plackach ryżowo warzywnych

Składniki

Gulasz:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Placki:

  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • pół cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ugotowanego ryżu paraboiled
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżeczki curry
  • pół papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W głębokiej patelni rozgrzej olej. Przesmaż cebulę pokrojoną w piórka. Łopatkę pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Kiedy mięso się zetnie dodaj pieczarki.
Wymieszaj całość, dodaj zioła, zalej wodą tak aby przykryła mięso. Dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 50 minut.
Cukinię przetnij na pół i wybierz gniazdo nasienne. Cukinię, pora i marchewkę pokrój w słupki. Paprykę w drobną kostkę. Warzywa zeszklij na patelni na rozgrzanej oliwie.
Kiedy będą miękkie wymieszaj je z ugotowanym, zimnym ryżem. Dopraw posiekanym chilli, koperkiem oraz curry. Wbij jaja dodaj mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
Dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Placki mogą mieć dowolną wielkość ale wygodnie smaży się podobne do ziemniaczanych.
Gdy mają złoty kolor układaj na ręczniku papierowym.
Gulasz podawaj na plackach.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również