Placki i naleśnikiPrzekąski na ciepłoPrzekąski na zimno
Bliny żytnie z łososiem
Bliny żytnie z łososiem to idealna przekąska na rodzinne spotkanie lub spotkanie w gronie przyjaciół. To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Bliny świetnie pasują do wędzonej ryby, kawioru, serka twarogowego z ziołami, ale możesz je podać również na słodko. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na bliny ze słodka śmietaną i owocami.
BLINY ŻYTNIE Z ŁOSOSIEM
Składniki na 16 dużych blinów:
- 300g mąki żytniej typ 720
- 400 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 20 ml oleju roślinnego
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
Dodatki:
- ryba wędzona np. łosoś, pstrąg, makrela
- ogórek
- papryka konserwowa lub grillowana w zalewie
- kwaśna śmietana
- świeże zioła np. bazylia
Bliny żytnie z łososiem
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Drożdże rozetrzyj w szklance (250 ml) ciepłego mleka z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować.
Krok 2:
W dużej misce połącz mąkę z jajkami, pozostałym mlekiem (150 ml), olejem i solą. Na koniec dodaj pracujący zaczyn, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 3:
Następnie wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron.
Krok 4:
Na koniec wytrawne bliny udekoruj kwaśną śmietaną, ogórkiem, pieczoną papryką i wędzonym łososiem.
Bliny żytnie z łososiem
Smacznego!
Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.