X

Czego szukasz?

Przepis

Bliny żytnie z łososiem to idealna przekąska na rodzinne spotkanie lub spotkanie w gronie przyjaciół. To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Bliny świetnie pasują do wędzonej ryby, kawioru, serka twarogowego z ziołami, ale możesz je podać również na słodko. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na bliny ze słodka śmietaną i owocami.  

BLINY ŻYTNIE Z ŁOSOSIEM

Składniki na 16 dużych blinów:

  • 300g mąki żytniej typ 720
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 20 ml oleju roślinnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
Dodatki:
  • ryba wędzona np. łosoś, pstrąg, makrela
  • ogórek
  • papryka konserwowa lub grillowana w zalewie
  • kwaśna śmietana
  • świeże zioła np. bazylia

Bliny żytnie z łososiem

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże rozetrzyj w szklance (250 ml) ciepłego mleka z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować.

Krok 2:

W dużej misce połącz mąkę z jajkami, pozostałym mlekiem (150 ml), olejem i solą. Na koniec dodaj pracujący zaczyn, dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Krok 3:

Następnie wyrośnięte ciasto nabieraj łyżką i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni z obu stron.

Krok 4:

Na koniec wytrawne bliny udekoruj kwaśną śmietaną, ogórkiem, pieczoną papryką i wędzonym łososiem.

Bliny żytnie z łososiem

Smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również