X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Gęś pieczona z dyniowymi kopytkami

Gęś pieczona z dyniowymi kopytkami wyszła przepysznie. Mięso aż odpadało od kości, a kopytka wyglądały i smakowały obłędnie. Troszkę przy nich zabawy było, ale radość podczas jedzenia zrekompensowała czas poświęcony na przygotowanie ich 🙂 Zresztą sami zobaczcie jak się fajnie prezentują na zdjęciu. 

Gęś pieczona z dyniowymi kopytkami

Składniki:

  • 2 udka gęsi
  • 2 piersi gęsi
  • 3 ząbki czosnku
  • Olej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • Sól
  • Pieprz
Kopytka:
  • 400 g puree z dyni
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 180 g maki pszennej
  • Jajko
  • Sól
  • Pol łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso gęsi skrop olejem. Zetrzyj ząbki czosnku. Posyp majerankiem, solą i pieprzem. Następnie wetrzyj przyprawy w mięso. Przełóż do blaszki.

Krok 2:

Piecz przez 20-25 minut w 220°C, aż skórka się zrumieni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut.

Krok 3:

Dynie pozbaw pestek, pokroj w kostkę, skrop oliwa i solą. Następnie piecz 25 minut w temperaturze 210 stopni. Upieczoną dynie odstaw niech przestygnie.

Krok 4:

Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez praskę.

Krok 5:

Dynie zblenduj na gładki krem, dodaj ziemniaki, wymieszaj. Dodaj sól, gałkę muszkatołowa, wymieszaj. Następnie dodaj jajko i mąkę ponownie wymieszaj, dalej wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego.

Krok 6:

Z ciasta uformuj rulon, następnie pokrój go w kawałki.

Krok 7:

Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, następnie wykałaczką zrób lekkie wgłębienia. Na koniec wciśnij tymianek w środek kopytkowej dyni.

Krok 8:

Gotuj kluski 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Na ugotowane kopytka połóż masło.

Mięso pokroj w plasterki.

Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również