Dania główneDrób
Gęś pieczona z dyniowymi kopytkami
Gęś pieczona z dyniowymi kopytkami wyszła przepysznie. Mięso aż odpadało od kości, a kopytka wyglądały i smakowały obłędnie. Troszkę przy nich zabawy było, ale radość podczas jedzenia zrekompensowała czas poświęcony na przygotowanie ich 🙂 Zresztą sami zobaczcie jak się fajnie prezentują na zdjęciu.
Gęś pieczona z dyniowymi kopytkami
Składniki:
- 2 udka gęsi
- 2 piersi gęsi
- 3 ząbki czosnku
- Olej
- 2 łyżeczki majeranku
- Sól
- Pieprz
Kopytka:
- 400 g puree z dyni
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 180 g maki pszennej
- Jajko
- Sól
- Pol łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Krok 1:
Mięso gęsi skrop olejem. Zetrzyj ząbki czosnku. Posyp majerankiem, solą i pieprzem. Następnie wetrzyj przyprawy w mięso. Przełóż do blaszki.
Krok 2:
Piecz przez 20-25 minut w 220°C, aż skórka się zrumieni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz 60 minut.
Krok 3:
Dynie pozbaw pestek, pokroj w kostkę, skrop oliwa i solą. Następnie piecz 25 minut w temperaturze 210 stopni. Upieczoną dynie odstaw niech przestygnie.
Krok 4:
Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez praskę.
Krok 5:
Dynie zblenduj na gładki krem, dodaj ziemniaki, wymieszaj. Dodaj sól, gałkę muszkatołowa, wymieszaj. Następnie dodaj jajko i mąkę ponownie wymieszaj, dalej wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego.
Krok 6:
Z ciasta uformuj rulon, następnie pokrój go w kawałki.
Krok 7:
Z każdego kawałka ciasta zrób kulkę, następnie wykałaczką zrób lekkie wgłębienia. Na koniec wciśnij tymianek w środek kopytkowej dyni.
Krok 8:
Gotuj kluski 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Na ugotowane kopytka połóż masło.
Mięso pokroj w plasterki.
Więcej pysznych, propozycji na dania główne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.