X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieWieprzowina

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką, tą wersje schabu znamy chyba wszyscy. Polski, pyszny klasyk. Idealny bez wątpienia do zjedzenia na co dzień, jak i na świąteczny stół. Jest to danie proste i szybkie w wykonaniu, smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. A Wy lubicie schab pieczony? Ja bardzo, przede wszystkim w wersji ze śliwkami. 

Schab ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
Bejca
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka miodu np. lipowego
  • sól, pieprz
Farsz
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze wszystkie składniki marynaty utrzyj w moździerzu na gładką pastę.

Krok 2:

Następnie schab natrzyj przygotowaną wcześniej bejcą i odstaw najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. W rezultacie mięso przejdzie marynatą i będzie aromatyczne i soczyste. 

Krok 3:

Po trzecie w mięsie za pomocą wąskiego noża zrób kieszeń. Następnie nafaszeruj schab śliwkami zawiniętymi w plasterki boczku.

Krok 4:

Na koniec mięso włóż do brytfanny i piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Smaruj od czasu do czasu wierzch schabu powstałym podczas pieczenia sosem.

Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również