Schab ze śliwką, tą wersje schabu znamy chyba wszyscy. Polski, pyszny klasyk. Idealny bez wątpienia do zjedzenia na co dzień, jak i na świąteczny stół. Jest to danie proste i szybkie w wykonaniu, smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. A Wy lubicie schab pieczony? Ja bardzo, przede wszystkim w wersji ze śliwkami.
Schab ze śliwką
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
Bejca
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1,5 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- sól, pieprz
Farsz
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 150 g boczku wędzonego w plastrach
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze wszystkie składniki marynaty utrzyj w moździerzu na gładką pastę.
Krok 2:
Następnie schab natrzyj przygotowaną wcześniej bejcą i odstaw najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. W rezultacie mięso przejdzie marynatą i będzie aromatyczne i soczyste.
Krok 3:
Po trzecie w mięsie za pomocą wąskiego noża zrób kieszeń. Następnie nafaszeruj schab śliwkami zawiniętymi w plasterki boczku.
Krok 4:
Na koniec mięso włóż do brytfanny i piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Smaruj od czasu do czasu wierzch schabu powstałym podczas pieczenia sosem.
Więcej mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.