X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina

Szaszłyk z polędwicy Macieja Kuronia

Karkówka, kiełbasa i szaszłyki to chyba najpopularniejsze dania z grilla. Ja uwielbiam je wszystkie i co roku wyczekuje pierwszego w sezonie grillowania. Dzisiaj przychodzę do Was z inspiracją na szaszłyk, a dokładnie szaszłyk z polędwicy. Pyszna alternatywa dla kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. 

Szaszłyk z polędwicy Macieja Kuronia

Składniki:

  • około 150 g polędwicy wołowej
  • 50 g słoniny
  • 1 cebula
  • różnokolorowa papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina lub  np. octu winnego

Przygotowanie:

Krok 1:

Oczyszczoną, umytą i osuszoną przy pomocy ręczników papierowych polędwicę pokrój na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki.

Krok 2:

Polędwicę popieprz, następnie posmaruj posiekanym czosnkiem i olejem. Skrop winem, sokiem z cytryny lub np. octem winnym. Odstaw na godzinę.

Krok 3:

Nabij na patyki lub np. szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd.

Krok 4:

Smaż krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienione szaszłyki posól.

Podaj np. z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również