Dania głównePotrawy z grillaWieprzowina
Szaszłyk z polędwicy Macieja Kuronia
Karkówka, kiełbasa i szaszłyki to chyba najpopularniejsze dania z grilla. Ja uwielbiam je wszystkie i co roku wyczekuje pierwszego w sezonie grillowania. Dzisiaj przychodzę do Was z inspiracją na szaszłyk, a dokładnie szaszłyk z polędwicy. Pyszna alternatywa dla kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.
Szaszłyk z polędwicy Macieja Kuronia
Składniki:
- około 150 g polędwicy wołowej
- 50 g słoniny
- 1 cebula
- różnokolorowa papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina lub np. octu winnego
Przygotowanie:
Krok 1:
Oczyszczoną, umytą i osuszoną przy pomocy ręczników papierowych polędwicę pokrój na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki.
Krok 2:
Polędwicę popieprz, następnie posmaruj posiekanym czosnkiem i olejem. Skrop winem, sokiem z cytryny lub np. octem winnym. Odstaw na godzinę.
Krok 3:
Nabij na patyki lub np. szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd.
Krok 4:
Smaż krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienione szaszłyki posól.
Podaj np. z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na grilla znajdziesz >> TUTAJ <<