Składniki
- około 150 g polędwicy wołowej z warkocza, czyli węższej części na osobę
- 50 g słoniny
- 1 cebula
- różnokolorowa papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wytrawnego czerwonego wina lub octu winnego
Sposób przygotowania
Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę kroimy na plastry grubości 1 cm, słoninę na cieńsze plastry podobnej wielkości, cebulę w plasterki. Polędwicę pieprzymy, smarujemy posiekanym czosnkiem i olejem, skrapiamy winem, sokiem z cytryny lub octem winnym. Odstawiamy na godzinę. Nabijamy na patyki lub szpadki na przemian mięso, cebulę, słoninę, mięso, cebulę itd. Pieczemy krótko na grillu albo na ruszcie w piekarniku, obracając równomiernie, aby przyrumienić z każdej strony. Zrumienioną solimy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, ketchupem, musztardą z pełną gorczycą i sałatą z sosem winegret.