X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Zrazy z kaszą gryczaną Macieja Kuronia

Zrazy wołowe to klasyka polskiej kuchni. Uwielbiam je i staram sie co jakiś czas wracać do tego dania. Zrobienie zrazów chwilkę zajmuje, ale smak z pewnością zrekompensuje poświęcony przygotowaniom czas. Z dodatkiem kaszy gryczanej stanowią danie idealne!

Zrazy z kaszą gryczaną Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg wołowiny np. zrazówki
  • 500 g kaszy gryczanej
  • 1 kg świeżych grzybów lub np. 100 g grzybów suszonych
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 3 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek oleju
  • sól

Przygotowanie:

Krok 1:

Umyte mięso pokrój na zrazy, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem zwilżonym wodą.

Krok 2:

Boczek i ogórki pokrój w słupki. Na plastrach mięsa połóż plastry cebuli, słupki boczku i ogórka, następnie zawiń brzegi zrazu do środka, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej, zrazy obtacz w mące i usmaż. Mąka chroni mięso przed wysychaniem.

Krok 3:

Cebulę posiekaj. Grzyby oczyść, umyj i – mniejsze w całości, większe przekrojone – razem z cebulą dodaj do zrazów. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, następnie dopraw solą. Duś około godziny.

Krok 4:

Gdy zrazy są miękkie, posól je do smaku i wlej śmietanę. Kaszę lekko przesmaż na maśle – po królewsku, ciągle mieszając, zalej wrzątkiem w proporcji 2 x tyle wody, co kaszy, dopraw pieprzem i solą. Kaszę gotuj około 30 minut na małym ogniu.

Na półmisek połóż kaszę, następnie ułóż zrazy i polej sosem grzybowym. Podaj z surówką z młodej kapusty.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również