Dania główneWołowina, Cielęcina
Zrazy z kaszą gryczaną Macieja Kuronia
Zrazy wołowe to klasyka polskiej kuchni. Uwielbiam je i staram sie co jakiś czas wracać do tego dania. Zrobienie zrazów chwilkę zajmuje, ale smak z pewnością zrekompensuje poświęcony przygotowaniom czas. Z dodatkiem kaszy gryczanej stanowią danie idealne!
Zrazy z kaszą gryczaną Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg wołowiny np. zrazówki
- 500 g kaszy gryczanej
- 1 kg świeżych grzybów lub np. 100 g grzybów suszonych
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g ogórków kiszonych
- 3 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml śmietany
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oleju
- sól
Przygotowanie:
Krok 1:
Umyte mięso pokrój na zrazy, następnie delikatnie rozbij tłuczkiem zwilżonym wodą.
Krok 2:
Boczek i ogórki pokrój w słupki. Na plastrach mięsa połóż plastry cebuli, słupki boczku i ogórka, następnie zawiń brzegi zrazu do środka, zwiń roladki i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej, zrazy obtacz w mące i usmaż. Mąka chroni mięso przed wysychaniem.
Krok 3:
Cebulę posiekaj. Grzyby oczyść, umyj i – mniejsze w całości, większe przekrojone – razem z cebulą dodaj do zrazów. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, następnie dopraw solą. Duś około godziny.
Krok 4:
Gdy zrazy są miękkie, posól je do smaku i wlej śmietanę. Kaszę lekko przesmaż na maśle – po królewsku, ciągle mieszając, zalej wrzątkiem w proporcji 2 x tyle wody, co kaszy, dopraw pieprzem i solą. Kaszę gotuj około 30 minut na małym ogniu.
Na półmisek połóż kaszę, następnie ułóż zrazy i polej sosem grzybowym. Podaj z surówką z młodej kapusty.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<