Air Fryer
Zapiekane pieczarki portobello
Przychodzę do Was z przepisem na przepyszne zapiekane pieczarki portobello, który możecie przygotować w urządzeniu Air Fryer czyli frytownicy beztłuszczowej.
Zapiekane pieczarki portobello
Dla 2 osób po 4 pieczarki na osobę
Składniki:
- 50 g kuskusu
- 250 g pieczarek portobello lub dużych brązowych pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka ulubionych ziół np. kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy
- 100 g startego żółtego sera np. gouda
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kuskus przesyp do małego naczynia. Następnie dodaj dużą szczyptę soli, zalej 100 ml wrzątku, przykryj folią spożywczą, odstaw na 5 minut. Po tym czasie spulchnij widelcem, odstaw na bok.
Krok 2:
Pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem papierowym. Usuń z nich nóżki i posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę. Po 3 minutach smażenia dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach. Po kolejnych 3 minutach dodaj posiekane ogonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż jeszcze 2 minuty. Pod koniec dodaj kuskus, posiekaną kolendrę oraz przyprawy: mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz ostrą paprykę. Całość wymieszaj i podsmaż jeszcze minutę.
Krok 3:
Tak przygotowanym farszem nadziej pieczarki. Następnie posyp startym żółtym serem. Na koniec zapiekaj w 180°C przez 10 minut.
Smacznego!
Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami wiec zapraszam na Instagram.
Więcej pysznych kotletów jak również obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ