X

Czego szukasz?

Przepis
Air Fryer

Zapiekane pieczarki portobello

Przychodzę do Was z przepisem na przepyszne zapiekane pieczarki portobello, który możecie przygotować w urządzeniu Air Fryer czyli frytownicy beztłuszczowej. 

Zapiekane pieczarki portobello

Dla 2 osób po 4 pieczarki na osobę

Składniki:

  • 50 g kuskusu
  • 250 g pieczarek portobello lub dużych brązowych pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka ulubionych ziół np. kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g startego żółtego sera np. gouda
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kuskus przesyp do małego naczynia. Następnie dodaj dużą szczyptę soli, zalej 100 ml wrzątku, przykryj folią spożywczą, odstaw na 5 minut. Po tym czasie spulchnij widelcem, odstaw na bok.

Krok 2:

Pieczarki oczyść wilgotnym ręcznikiem papierowym. Usuń z nich nóżki i posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę. Po 3 minutach smażenia dodaj marchewkę startą na drobnych oczkach. Po kolejnych 3 minutach dodaj posiekane ogonki, czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż jeszcze 2 minuty. Pod koniec dodaj kuskus, posiekaną kolendrę oraz przyprawy: mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz ostrą paprykę. Całość wymieszaj i podsmaż jeszcze minutę.

Krok 3:

Tak przygotowanym farszem nadziej pieczarki. Następnie posyp startym żółtym serem. Na koniec zapiekaj w 180°C przez 10 minut.

Smacznego!

Z pewnością chcesz być na bieżąco z moimi przepisami wiec zapraszam na Instagram.

Więcej pysznych kotletów jak również obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również