X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieZupy

Barszcz z uszkami Macieja Kuronia

Barszcz z uszkami był zawsze podstawą stołu polskiego, szczególnie barszcz na zakwasie. Najstarsze przepisy pochodzą z XVI wieku i wszyscy odwiedzający Polskę cudzoziemcy z zachwytem zauważają obecność barszczu na naszych stołach. Ich achy! i ochy! są wręcz entuzjastyczne. Buraki pieczemy lub gotujemy. Osobiście jestem miłośnikiem metody Mikołaja Reja, czyli zachęcam Was do pieczenia buraków w piekarniku!

Barszcz z uszkami Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1,5 l wywaru np. warzywnego
  • 4 buraki
  • 500 ml zakwasu buraczanego
  • 100 g suszonych grzybów np. prawdziwków
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny, majeranek

Przygotowanie:

Krok 1:

Mocz grzyby w 500 ml wody przez 2 godziny, następnie ugotuj je do miękkości. Przecedź grzyby, ale powstałego wywaru nie wylewaj. Użyj go w dalszym etapie gotowania barszczu. 

Krok 2:

Buraki upiecz w piekarniku, następnie obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3:

Do wrzącego wywaru warzywnego dodaj zioła i utarte buraki, chwilę gotuj. Wywar przecedź i dolej wywar z grzybów, który powstał podczas gotowania grzybów (z grzybów robimy uszka) oraz zakwas buraczany.

Krok 4:

Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru, ew. sokiem z cytryny i majerankiem.

Przepis na uszka znajdziecie >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebooka

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również