Baranina, JagnięcinaPierogi i kluskiWieprzowina
Kibiny z mięsem
Kibiny to staropruskie pierogi, które z pewnością swoją popularność zawdzięczają wyjątkowemu smakowi i aromatowi. To danie, które doskonale sprawdzi się nie tylko na rodzinnych obiadach, ale także na imprezach i spotkaniach ze znajomymi. Dzięki temu prostemu przepisowi możesz przygotować kibiny z mięsem w zaciszu własnej kuchni i odkryć prawdziwą przyjemność kulinarnej podróży.
Kibiny z Mięsem
Składniki:
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 200 g masła
- 1 jajko
- 150 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Farsz:
- 300 g karkówki lub baraniny
- 100 g kapusty słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (ok. 100 g)
- sól, pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przesiej mąkę przez sito i oprósz solą oraz pieprzem. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Następnie dodaj jajko i kwaśną śmietanę, aż uzyskasz jednolite ciasto. Wyrób je ręcznie, aż będzie elastyczne. Następnie umieść ciasto w misce i schładzaj przez około 2 godziny.
Krok 2:
Następnie pokrój czosnek, posiekaj kapustę i cebulę. Pokrój mięso w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki farszu i dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wykrój z niego krążki o średnicy 14 cm. Nałóż porcję farszu na każdy krążek ciasta, a następnie zlep brzegi tak, aby powstał gruby pieróg. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
Krok 4:
Umieść kibiny na blasze i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż staną się złociste i chrupiące.
Kibiny z mięsem
Gotowe kibiny z mięsem są teraz gotowe do podania! Podawaj je z czerwonym barszczem i ciesz się wyjątkowym smakiem tego tradycyjnego dania. Nie czekaj, wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz wszystkich swoim kulinarnym talentem!
odsumowując mam nadzieję, że pasta wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<