Składniki
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 200 g masła
- 1 jajko
- 150 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 300 g karkówki lub baraniny
- 100 g kapusty słodkiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula (ok. 100 g)
- sól, pieprz
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej przez sito oprósz solą i pieprzem a następnie posiekaj z dodatkiem masła. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto rękoma, do czasu aż stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Ciasto włóż do miski i schładzaj przez około 2 godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Czosnek pokrój lub wyciśnij przez praskę, kapustę poszatkuj. Cebulę posiekaj. Mięso pokrój w kostkę wielkości takiej jak cebula. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki farszu i dopraw sola oraz pieprzem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wykrój z niego krążki o średnicy 14 cm. Na każdy krążek ciasta nałóż porcję farszu a następnie zlep brzegi tak aby powstał gruby pieróg. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz kibiny 30 minut nagrzanym do 180°C piekarniku. Kibiny podajemy z czerwonym barszczem