Żeberka glazurowane to klasyka kuchni grillowej, która łączy w sobie soczystość mięsa z intensywnym smakiem słodko-pikantnej glazury. To danie, które z pewnością zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych poszukujących nowych kulinarnych doznań.
Żeberka glazurowane – przepis krok po kroku
Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
Sól i pieprz do smaku
Glazura:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Żeberka umyj, osusz i pokrój na porcje. W misce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie powstałą marynatą natrzyj żeberka, zawijając je w folię i odstaw do lodówki na noc.
Krok 2:
Przygotuj glazurę, mieszając oliwę z miodem i octem balsamicznym. Następnie żeberka posmaruj glazurą z obu stron.
Krok 3:
Na koniec rozgrzej grill. Następnie żeberka grilluj, obracając i smarując glazurą, aż będą dobrze przypieczone.
Ciekawostka kulinarna
Dodatek miodu w glazurze nadaje żeberkom delikatną słodycz, która doskonale komponuje się z aromatem ziół i czosnku. To połączenie smaków sprawia, że danie jest wyjątkowo aromatyczne i apetyczne.
Mam nadzieję, że ten przepis na żeberka glazurowane przypadnie Ci do gustu!
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<