Przepis
Potrawy z grillaWieprzowina
Żeberka glazurowane
Składniki
- 1 kg chudych żeberek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml ginu
- 3 łyżki miodu
- 100 ml sosu sojowego
- po 3 łyżki: oleju i octu winnego
- po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki, czosnku granulowanego
Sposób przygotowania
Żeberka kroimy na porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15– 20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte wywarem. W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek. Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą. Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą. Takie żeberka możemy również upiec w piekarniku , przez 10-15 minut w temperaturze 180°.