Przepis
Przekąski na zimno
Makrela wiosenna po alandzku
Składniki
- 1 kilogram makreli (świeżej, coraz częściej do zdobycia w dużych sklepach), czyli 2-3 ryby
- 2 łyżki octu
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 100 g majonezu
- 2 łyżki skondensowanego słodzonego mleka
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- kilka pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- koperek
Sposób przygotowania
Ryby sprawiamy, odcinamy głowy. Wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny (można też dorzucić kawałek skórki cytrynowej), octu i koperku. Gotujemy ryby około 10-15 minut, następnie odcedzamy je i schładzamy. Po co najmniej 12 godzinach obieramy makrele ze skóry i kroimy każdy filet na kawałki. Polewamy całość majonezem wymieszanym ze skondensowanym mlekiem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy na półmisku obłożonym pokrojonymi pomidorkami i ćwiartkami jajek.