X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to stanowczo smaki dzieciństwa. Obecnie rzadko gości na naszym stole, ale czasami mam na nią taką ochotę, tak za mną chodzi, że w końcu biegnę do sklepu po składniki i gotuje. Dlatego spisałem przepis żebyście i Wy mogli zasmakować fasolki po bretońsku. To co, kto dzisiaj robi na obiad fasolkę? 

Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 500 g fasoli np. piękny Jaś
  • ok 1,2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziaren ziela angielskiego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 100 g wędzonego boczku (ze skórą)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 400 g dobrej wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 1 łyżka papryki słodkiej lub np. wędzonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Fasolę przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Namocz w zimnej wodzie najlepiej przez noc, wody musi być dużo fasola zwiększy objętość. Następnie wymień wodę na nową, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, skórę z boczku oraz całe ząbki czosnku.

Krok 2:

Gotuj na małym ogniu do miękkości przez około 2 godziny. Wyjmij skórę, czosnek, liść i ziele. Następnie dodaj pomidory krojone,  koncentrat pomidorowy, dopraw solą i pieprzem.

Krok 3:

Na patelni  rozgrzej olej, następnie wsyp boczek pokrojony w słupki, a po minucie kiełbasę. Kiedy mięso się zrumieni, dodaj cebulę i smaż dodatkowe 3-4 minuty.

Krok 4:

Po tym czasie dodaj majeranek, pieprz ziołowy i paprykę w proszku. Przesyp zawartość patelni do fasoli. Gotuj razem na małym ogniu, jeszcze 30 minut.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Dzień dobry,
    Czy w takiej postaci mogę fasolkę zawekowac na później czy jakieś składniki takie jak cebula czy czosnek powinnam pominąć?Pozdrawiam.

  2. fasolka pyszna 😉 ja doprawiam jeszcze odrobiną cukru i zagęszczam kubkiem zmiksowanej ugotowanej fasoli z pomidorami

  3. Przepyszna fasolka po bretońsku zrobiłem wszystko tak jak w przepisie i i jestem w szoku że wyszło tak jak babcia robiła. Nie umiem i nie lubię gotować ale z tego przepisu zawsze skorzystam
    Dziękuję za przepis

  4. Uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale nie mogę powstrzymać się od dygresji. Ta potrawa chyba zawsze będzie przywoływać u mnie wspomnienie lat 80., czyli PKP + ówczesny Wars. Choć wtedy nikt nie słyszał o wędzonej papryce, a jako dodatek, na talerzu lądowała pecyna puree z płatków ziemniaczanych. Kto to dziś pamięta? Drugi królujący wtedy klasyk dworcowy, to bigos. Też z niby ziemniakami. Ależ to smakowało!

Sprawdź również