Dania główne
Kotlety rybne dla dzieci
Mojego Ojca kojarzycie pewne jako mistrza kulinarnego i osobowość telewizyjną, od której biło niesamowite wręcz ciepło. Dla mnie był przede wszystkim Tatą oraz kulinarnym wzorem do naśladowania. Żył gotowaniem, karmił ludzi i dodatkowo barwnie opowiadał. Skąd mnie wzięło na wspominki o nim??? Na pewno dlatego że, przygotowałem dzisiaj kotlety rybne dla moich dzieci z jego przepisu. Delikatne, lekko złote, idealne pulchne z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Tak właśnie nauczył mnie Tata i tak robię do dzisiaj, podobnie jest z innymi jego przepisami. Jedyną drobną zmianą jest dodatek majonezu delikatesowego z charakterem od Roleskiego , który podkręcił ich smak.
Kotlety rybne dla dzieci
Składniki:
Kotlety:
- 1 średniej wielkości cebula
- 400 g białej ryby np. mintaj lub morszczuk
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- łyżka majonezu delikatesowego z charakterem
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki bułki tartej oraz drugie tyle do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia np. rzepakowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Surówka z kiszonej kapusty:
- 500g kapusty kiszonej z marchewką
- 1 średniej wielkości jabłko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno np. rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ewentualnie jedna starta marchewka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w grube półplastry do uzyskania ciemnozłotego koloru. Filety osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Następnie w maszynce zmiel rybę, podsmażoną cebulę i ziemniaki. Do zmielonej składników dodaj majonez, posiekany szczypiorek, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Z powstałej masy uformuj kotlety, mi wyszło pięć sztuk. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 3:
Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki, dodaj jabłko starte na grubych oczkach, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj olej tłoczony na zimno oraz sól i pieprz.
Kotlety rybne dla dzieci podaj np. z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami z wody. Dodatkowo zdradzę wam jeszcze, że ja jak zostaną kotlety to robię dzieciom na kolację fishburgery! Zajadają się aż miło!
Na koniec tego wpisu podrzucam —>LINK<— do zakładki z przepisami na ryby i owoce morza.
Kotlety pyszne ale rozpadały się na patelni jak placki ziemniaczane bez mąki. Co zrobiłam nie tak?
Jeśli ryba była mrożona to trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
Rewelacyjny przepis. Nie przepadam za rybami, ale w takim wydaniu smakuje wybornie!