X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główne

Kotlety rybne dla dzieci

Mojego Ojca kojarzycie pewne jako mistrza kulinarnego i osobowość telewizyjną, od której biło niesamowite wręcz ciepło. Dla mnie był przede wszystkim Tatą oraz kulinarnym wzorem do naśladowania. Żył gotowaniem, karmił ludzi i dodatkowo barwnie opowiadał. Skąd mnie wzięło na wspominki o nim??? Na pewno dlatego że, przygotowałem dzisiaj kotlety rybne dla moich dzieci z jego przepisu. Delikatne, lekko złote, idealne pulchne z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Tak właśnie nauczył mnie Tata i tak robię do dzisiaj, podobnie jest z innymi jego przepisami.  Jedyną drobną zmianą jest dodatek majonezu delikatesowego z charakterem od Roleskiego , który podkręcił ich smak.

 

Kotlety rybne dla dzieci

Składniki:

Kotlety:
  • 1 średniej wielkości cebula 
  • 400 g białej ryby np. mintaj lub morszczuk 
  • 200 g ugotowanych ziemniaków 
  • łyżka majonezu delikatesowego z charakterem
  • łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 4 łyżki bułki tartej oraz drugie tyle do obtoczenia kotletów 
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Surówka z kiszonej kapusty:
  • 500g kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 średniej wielkości jabłko 
  • 1 mała cebula 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  
  • 3-4 łyżki oleju tłoczonego na zimno np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ewentualnie jedna starta marchewka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w grube półplastry do uzyskania ciemnozłotego koloru. Filety osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 2:

Następnie w maszynce zmiel rybę, podsmażoną cebulę i ziemniaki. Do zmielonej składników dodaj majonez, posiekany szczypiorek, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Z powstałej masy uformuj kotlety, mi wyszło pięć sztuk. Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 3:

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze kawałki, dodaj jabłko starte na grubych oczkach, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodaj olej tłoczony na zimno oraz sól i pieprz.

Kotlety rybne dla dzieci podaj np. z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami z wody. Dodatkowo  zdradzę wam jeszcze, że ja jak zostaną kotlety to robię dzieciom na kolację fishburgery! Zajadają się aż miło! 

Na koniec tego wpisu podrzucam —>LINK<— do zakładki z przepisami na ryby i owoce morza.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również