Sprawdzone przepisy są spoko to dlaczego je zmieniać? Dlatego wyszedłem z tego założenia i na szybki lunch przygotowałem sałatkę z burakami, kozim serem i figami. Brzmi znajomo? Na pewno, bo to samograj, który nieraz gościł w waszym menu. Słoność sera, słodycz owoców i buraka oraz pikantność rukoli to połączenie idealne. Do przygotowania tej sałatki użyłem koziego sera. Godny polecenia jest również sos na żurawiny, który przygotowałem na ciepło. Przygotowanie tego dressingu jest szybkie, smak niesamowicie esencjonalny. Idealnie komponuje się z burakiem, kozim serem i rukolą.
Sałatka z burakami i kozim serem
Składniki dla 2 osób:
- 1 ugotowany lub upieczony burak średniej wielkości
- 2 figi
- 1 gruszka
- 2 garście rukoli
- 4 plasterki koziego sera twardego dojrzewającego
- 8 orzeszków np. pekan lub włoskie
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno np. rzepakowego
Sos:
- 2 łyżki żurawiny do mięs
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu np. lipowego lub wielokwiatowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Buraka pokrój w niewielką kostkę, figi w cząstki, gruszkę w cienkie półplasterki, kozi ser poszarp w rękach na nieregularne kawałki. Sałatkę z burakiem i kozim serem wymieszaj skrapiając olejem tłoczonym na zimno.
Krok 2:
W niewielkim rondelku podgrzej sok z pomarańczy, żurawinę, ocet balsamiczny oraz miód. Doprowadź do lekkiego wrzenia, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Krok 3:
Na koniec sałatkę polej ciepłym sosem, posyp orzechami. Dodatkowo sałatkę możesz podać z grzankami z żytniego pieczywa.
Więcej moich przepisów na pyszne sałatki znajdziesz tu! >> SAŁATKI