X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na ciepło

Chlebek czosnkowo – ziołowy

Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Często muszę upiec dwa takie chlebki, bo na jednym się nie kończy 🙂

Chlebek czosnkowo – ziołowy – przepis krok po kroku

Składniki:

Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże pokrusz, wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić. U mnie trwało to około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.

Krok 2:

Masę przełóż na blat i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3:

W tym czasie przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym, pokrój w pasy szerokości 5 cm.

Krok 5:

Pasy składaj w „harmonijkę”, układaj w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut. Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj z ulubionym sosem pomidorowym. Ja sięgnąłem po nowy ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami od Roleskiego.

Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Panie Jakubie, chlebek naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, ale czy po uformowaniu i włożeniu do foremki nie powinien trochę podrosnąć pod ściereczką kuchenną? Od razu wstawia Pan do piekarnika?

  2. Dziękuję za przepis dziś robiłam ten chlebek…od razu z dwóch porcji. Miał być do kiełbasek z grila. Niestety został zjedzony praktycznie za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest Pyszny! !

  3. Przepis bardzo udany! Chrapka dla tych, którzy nie posiadają thermomixa wszystko udało mi się za pierwszym razem, chlebek jest pyszny, a rodzinka zadowolona! 🙂

Sprawdź również