Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Często muszę upiec dwa takie chlebki, bo na jednym się nie kończy 🙂 Świetnie sprawdzi się również na pikniku, czy np. grillu. Jeśli chcesz możesz posypać chlebek serem, ale to może już wariacja na kolejny boski przepis.
Chlebek czosnkowo – ziołowy – przepis krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru np. białego
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:
- 150 g miękkiego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- do podania ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami , ja wybieram Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Drożdże pokrusz, następnie wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić. U mnie trwało to około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.
Krok 2:
Masę przełóż na blat i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Następnie odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, następnie dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokrój w pasy szerokości 5 cm.
Krok 5:
Pasy składaj w „harmonijkę”, następnie układaj je w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Jeśli nie masz okrągłej foremki użyj prostokątnej lub kwadratowej. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut.
Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj np. z sosem pomidorowym. Ja sięgnąłem po nowy ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami od Roleskiego. Bez wątpienia idealne połączenie smaków.
Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
To są drożdżwe z wodą
Mam termomiks to mi nie potrzebne.
A dlaczego w przepisie jest woda a na zdjeciu Mleko?
To nie mleko. Tylko drożdże z wodę
To nie mleko tylko rozczyn drozdzowy
Chlebek jest rewelacyjny, ja zamiast bazyli, daje koperek i natkę pietruszki. Polecam każdemu
Chlebek jest rewelacyjny, ja dodaję zamiast bazyli koperek i natkę pietruszki, super połączenie. Polecam każdemu
Jaki typ mąki będzie najlepszy do tego wypieku?
Najlepsza jest typ 500
Obłędnie pyszny, puszysty w środku chrupka skórka.
Zamiast pasków zrobilam malutkie kuleczki nadziewane masełkiem, to co zostało z masełka „powciskalam” pomiędzy kuleczki. Wyszlo pyszne
Chce zrobic większą porcje, na tortownice 30cm. Podwoić składniki? I ile wydłużyć pieczenie?
Tak zrób z podwójnej ilości ale do czasu dodaj tylko 15 minut
Chce upiec większy chleb-tortownica 30. Podwoić składniki? Ile dłużej pięć?
Wydaje mi się że ciasto jest zbyt luźne
Wydaje Ci się? Czy sprawdziłaś i Ci nie wyszło? Pytam ponieważ jestem pewna, że ten przepis jest świetny, sama przetestowałam go wiele razy.
Ten chlebek jest rewelacyjny ! Zawsze robiony wedle przepisu , a za każdym razem mam wrażenie , że smakuje coraz lepiej…
Chyba , że moja miłość do niego jest większa i większa .
Bardzo miło mi to czytać! Dziękuję za komentarz.
Pycha dziś wieczorem do filmu idealne…
Czy mozna wyrobione ciasto przechowac na nastepny dzień.? A jak tak to prosiłabym mały instruktaż.
Z ciastem drożdżowym jest tak, że bardzo rośnie nawet w lodówce. Może porostu w nocy „wyjść” z formy. Możesz gotowe surowe ciasto drożdżowe szczelnie zawinąć w folie spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
ważne, pod tortownice dać blaszkę do piekarnika, bo masełko lubi z nie wylecieć
Witam-czy chlebek ziołowy można zrobić z mąki orkiszowej pełnoziarniste?
Czy trzeba modyfikować ilość składników( np.wody)?
Nigdy nie przygotowywałem tego przepisu z takiej mąki, wiec nie jestem pewny efektu. Pozdrawiam
Pyszny, tylko za mało zrobiłam
Czy chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika?
Tak, chlebek wstaw do rozgrzanego już piekarnika
A dlaczego w przepisie jest woda a na zdjeciu Mleko?
To nie mleko tylko zaczyn drożdżowy.
Najlepszy! Gości u mnie zarówno na codzień jak i na każdej imprezie. Polecam
Czy mogę zastąpić mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą lub orkiszową?
Nie robiłem tego chlebka z inną mąką, ale myślę, że z orkiszową powinien wyjść równie pyszny.
Czy można użyć oliwy zamiast oleju rzepakowego?
Użyj oleju słonecznikowego.
Chlebek przepyszny, cudownie miękki w środku a chrupiąc na zewnątrz. Aromatyczny od ziół. Ręcznie wyrabiany.
Ten chlebek jest pyszny! Kolejny raz robię według przepisu, zawsze wychodzi obłędnie! 🙂
Zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł przepyszny. Chrupiąca góra, mięciutki jak puch środek ze wspaniałym, aromatycznym nadzieniem. Cudo! Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis.
Chcialabym go zrobic w wersji bezglutenowej. Da się zamienic mąkę pszenną na kukurydzianą? Czy trzeba zmienic jakos proporcje?
Przepychota idealny na spotkania ze znajomymi, grilla lub leniwe wieczory z dobrym jedzeniem
Przepyszny chlebek! Piekę już któryś raz z kolei i zawsze jest idealny ❤
Przepysznyy!!!
Super przepis. Chlebek wychodzi obłędny ❤️
Mi wyszedł twardy wierzch i spod 🙁 tylko srodek był mięciutki 🙁
Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem, wygląda na to, że Twój piekarnik za mocno piecze.
Mega przepis. Przeeepychota. Polecam. Palce lizać.
Czy z braku świeżych ziół można użyć suszonych? Jeżeli tak to w jakiej ilości?
Nigdy nie robiłem z szuszonymi ziołami więc nie wiem jak końcowo ten chlebek będzie smakował.
Jak duży ma być prostokąt, w kształcie którego trzeba rozwałkować ciasto? Jakieś konkretne wymiary?
ok 35 cm na 25 cm
robiłam niedawno wyłącznie z suszonymi ziołami, bez pietruszki bo nie miałam – wyszedł równie fantastyczny, także śmiało można tak zrobić ;-), ilość wg uznania/na oko
Bardzo dobra
Jej, dziękuję za ten przepis, chlebek PRZEPYSZNY, wszyscy się zajadali Pozdrawiam
Super przepis , ale mój chlebek zamiast rosnąć w piekarniku to tylko przypiekł się. Co mogło pójść nie tak ?
Najprawdopodobniej to wina drożdży. Robiłaś z drożdży świeżych czy suchych?
Mega pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znika z talerza w w ciągu minut Naprawdę polecam ten przepis
Chlebek wyszedł przepyszny, to masełka dodałam posiekane czarnej oliwki. Rewelacja ☺️
Chlebek jest przepyszny. Zastanawiam się czy wyszedłby w wersji na słodko z twarogiem czy marmoladą?
Też o tym myślałam, ale jeszcze nie robiłam. Dam znać jak wie uda.
Polecam z maslem ,cukrem i cynamonem,wychodzi oblednie
Genialny pomysł na przystawkę, dodatek do tak naprawdę wszystkiego. Sam również smakuje doskonale
Witam, masło lepiej zastąpić margaryna czy oliwa a może olejem kokosowym??
najlepiej oliwą.
Czy można użyć suchych drożdży?
Tak możesz użyć suchych drożdży daj 9 g.
A jak postępować z suchymi drożdżami w tym przepisie?
Dodaj 8 g drożdży do mąki i zrób bez przygotowywania zaczynu.
Wspaniały przepis. Prosty w wykonaniu a efekt – ? -zadowoli każdego
Do grilla, czy z sałatką grecką- rewelacja!
Panie Jakubie wspaniały przepis, szybki, prosty, no i smaczny. Chlebek udał się znakomicie, pachnie super czosnkowo, bo go tam dużo dowalilam,. Nic tylko piec. Polecam
Średnio raz w tygodniu robię ten chlebek. Znika w prędkości światła. Polecam go serdecznie
Nie radzę używać formy tortownicy – masło wycieknie. Uważajcie, zostało to przetestowane -niestety na mnie. Lepiej naczynie żaroodporne albo forma do tarty.
Myślę, że czas wymienić foremkę. Z rozszczelnionej formy zawartość zawsze wycieknie.
Można użyć papieru do pieczenia
Oczywiście, ale nie jest to konieczne 🙂
Ten chlebek jest przepyszny.
Panie Jakubie, czy chlebek można piec w naczyniu żaroodpornym? Może wyłożyć je papierem do pieczenia? Niestety nie mam żarnej formy, ani blaszki.
Tak możesz piec w naczyniu żaroodpornym, tylko posmaruj je masłem albo tak jak piszesz wyłóż papierem do pieczenia.
Chlebek za każdym razem wychodzi znakomicie, ciasto przy wyrabianiu jest mega elastyczne i pięknie wyrasta.Polecam serdecznie !!!
Przepyszny i szybki chlebek np. Do niedzielnego menu. Bardzo polecam ☺️
Przepis jest świetny, przyjemny w wykonywaniu, chlebek wychodzi przepysznie i robi wrażenie na domownikach. Polecam!
Absolutnie magiczny przepis: tak precezyjny, że nie może się nie udać. Składniki najprostsze z możliwych, a chlebek wychodzi przepyszny i niezwykły! Polecam*
Chlebek jest przepyszota niebo w buźce kto nie jadł koniecznie musi go spróbować, w naszym domku zagości na dłużej, po prostu pyszności
Panie Jakubie, czy mozna make pszenna zastpiac orkiszowa?
Jak najbardziej można zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową.
dziekuje za szybka odpowiedz i za swietne przepisy 🙂
Dopiero pierwszy raz dziś go robię ,ale wcześniej jadłam u koleżanki, gdzie był robiony w termomixe, a pieczony w piekarniku. mój piekarnik jest gazowy czy też mi się uda i jaka powinna być temp.
Tak możesz go upiec w piekarniku gazowym ustaw go tak jak ustawiasz do wszystkich ciast drożdżowych. Ciężko mi podać dokładną temperaturę ponieważ nie znam Twojego piekarnika.
Przepis rewelacyjny. Chlebek niebo w gębie
Rewelacyjny!!:-) bardzo dziękuję za przepis…:-)
Mój 3 latek i 6 latka go uwielbiają!:-) No i mąż,który nienawidzi pietruszki ani bazyli !:-) a to ogromny plus,że Chociaż tu mogę to „przemycić”:-)
Czy można zrobić go dzień wcześniej?
Tak możesz zrobić dzień wcześniej i przed podaniem podgrzej w piekarniku.
Chlebek jest przepyszny i został zjedzony jeszcze ciepły ☺️ Z przydatnych wskazówek wybierzcie mniejsza blaszkę i długo wyrabiacie ciasto aż będzie sprężyste
Czy można użyć suchych drożdży ?
Tak, możesz użyć suchych drożdży.
Panie Jakubie.. bardzo ladny kolor paznokci 🙂
Dziękuję bardzo,
Do koloru paznokci przykładam sporo uwagi, to dla mnie ważna kwestia 🙂
Uwielbiam z sosem czosnkowym
Panie Jakubie, chlebek naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, ale czy po uformowaniu i włożeniu do foremki nie powinien trochę podrosnąć pod ściereczką kuchenną? Od razu wstawia Pan do piekarnika?
Można zostawić na 30-60 minut, ale nie ma takiej potrzeby. Możesz włożyć do foremki i dopiero wtedy włączyć piekarnik. Ma czas podrosnąć 🙂
Pyszny chlebek,który zawsze się udaje Robiłam parę razy i za każdym smakówał wyśmienicie Idealnie dobrane proporcje robią dobra robotę ,jesz i nie możesz przestać ❤️
Przepyszny!! Wszyscy się zajadają prosty w przygotowaniu, smacznie polecam
Bardzo łatwy przepis a jaki przepyszny chlebek! Zdecydowanie polecam!
Marta,
Super. Bardzo dziękujemy za miłe słowa.
Pozdrawiamy i ściskamy 🙂
Wygląda jak mózg 🙂 Na pewno będziemy chcieli spróbować.
„jak mózg”…nie jest to może najlepsza rekomendacja, ale chlebek pyszny 🙂
Spróbuj go przygotować, nie pożałujesz 🙂 A w wolnej chwili napisz jak poszło ci z chlebkiem ziołowym.
Pozdrawiam
Kuba
Rewelacyjny przepis, chleb wyszedł idealny .
Dziękuję bardzo za komentarz i za to, że korzystasz z naszych przepisów
Pozdrawiam cieplutko
Kuba
A co z resztą wody?
Edyta,
Dziękuję za czujność. Dopisałem już do Krok 1: Pozostałą wodę dodaj do ciasta i wyrób.
Pozdrawiam
Zrobiłam tak i wyszedł przepyszny!
Nie mogło być inaczej 🙂 Za każdym razem, kiedy go przygotowuje znika do końca.
Najlepszy jest jeszcze ciepły, prosto z piekarnika.
Pyszka
Dziękuję za przepis dziś robiłam ten chlebek…od razu z dwóch porcji. Miał być do kiełbasek z grila. Niestety został zjedzony praktycznie za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest Pyszny! !
Ania,
Nie dziwię się, taki jeszcze ciepły jest najlepszy i trudno się powstrzymać. Doskonale to rozumiem 🙂
Dzięki wielkie za komentarz i zapraszam jak najczęściej 🙂
Przepis bardzo udany! Chrapka dla tych, którzy nie posiadają thermomixa wszystko udało mi się za pierwszym razem, chlebek jest pyszny, a rodzinka zadowolona! 🙂
Natalia,
U nas to jest hit grillowo, imprezowy. Taka ciekawostka, przepis można fajnie modyfikować o tarty parmezan lub suszone pomidory. Wtedy masz niby podobny chlebek, ale jednak inny 🙂
Pozdrawiam
Właśnie dzisiaj upiekłam chlebek z Pana przepisu
Ile czosnku idzie do masła?
trzy ząbki
Uwielbiam!!!
Ile ząbków czosnku do masła? 🙂
3 ząbki czosnku. Już dopisałem w przepisie.
Dziękuję bardzo 🙂 widać widać 😀 jutro robię!