X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na ciepło

Chlebek czosnkowo – ziołowy

Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Często muszę upiec dwa takie chlebki, bo na jednym się nie kończy 🙂

Chlebek czosnkowo – ziołowy – przepis krok po kroku

Składniki:

Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże pokrusz, wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić. U mnie trwało to około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.

Krok 2:

Masę przełóż na blat i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3:

W tym czasie przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym, pokrój w pasy szerokości 5 cm.

Krok 5:

Pasy składaj w „harmonijkę”, układaj w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut.Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj z ulubionym sosem pomidorowym. Ja sięgnąłem po nowy ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami od Roleskiego.

Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!!! 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. Witam-czy chlebek ziołowy można zrobić z mąki orkiszowej pełnoziarniste?
    Czy trzeba modyfikować ilość składników( np.wody)?

    • Nigdy nie przygotowywałem tego przepisu z takiej mąki, wiec nie jestem pewny efektu. Pozdrawiam

  2. Najlepszy! Gości u mnie zarówno na codzień jak i na każdej imprezie. Polecam

  3. Czy mogę zastąpić mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą lub orkiszową?

    • Nie robiłem tego chlebka z inną mąką, ale myślę, że z orkiszową powinien wyjść równie pyszny.

  4. Chlebek przepyszny, cudownie miękki w środku a chrupiąc na zewnątrz. Aromatyczny od ziół. Ręcznie wyrabiany.

  5. Ten chlebek jest pyszny! Kolejny raz robię według przepisu, zawsze wychodzi obłędnie! 🙂

  6. Zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł przepyszny. Chrupiąca góra, mięciutki jak puch środek ze wspaniałym, aromatycznym nadzieniem. Cudo! Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis.

  7. Chcialabym go zrobic w wersji bezglutenowej. Da się zamienic mąkę pszenną na kukurydzianą? Czy trzeba zmienic jakos proporcje?

  8. Przepychota idealny na spotkania ze znajomymi, grilla lub leniwe wieczory z dobrym jedzeniem

  9. Jej, dziękuję za ten przepis, chlebek PRZEPYSZNY, wszyscy się zajadali Pozdrawiam

  10. Mega pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znika z talerza w w ciągu minut Naprawdę polecam ten przepis

  11. Chlebek wyszedł przepyszny, to masełka dodałam posiekane czarnej oliwki. Rewelacja ☺️

  12. Chlebek jest przepyszny. Zastanawiam się czy wyszedłby w wersji na słodko z twarogiem czy marmoladą?

  13. Genialny pomysł na przystawkę, dodatek do tak naprawdę wszystkiego. Sam również smakuje doskonale

  14. Wspaniały przepis. Prosty w wykonaniu a efekt – ? -zadowoli każdego
    Do grilla, czy z sałatką grecką- rewelacja!

  15. Panie Jakubie wspaniały przepis, szybki, prosty, no i smaczny. Chlebek udał się znakomicie, pachnie super czosnkowo, bo go tam dużo dowalilam,. Nic tylko piec. Polecam

  16. Średnio raz w tygodniu robię ten chlebek. Znika w prędkości światła. Polecam go serdecznie

  17. Nie radzę używać formy tortownicy – masło wycieknie. Uważajcie, zostało to przetestowane -niestety na mnie. Lepiej naczynie żaroodporne albo forma do tarty.

  18. Panie Jakubie, czy chlebek można piec w naczyniu żaroodpornym? Może wyłożyć je papierem do pieczenia? Niestety nie mam żarnej formy, ani blaszki.

  19. Chlebek za każdym razem wychodzi znakomicie, ciasto przy wyrabianiu jest mega elastyczne i pięknie wyrasta.Polecam serdecznie !!!

  20. Przepis jest świetny, przyjemny w wykonywaniu, chlebek wychodzi przepysznie i robi wrażenie na domownikach. Polecam!

  21. Absolutnie magiczny przepis: tak precezyjny, że nie może się nie udać. Składniki najprostsze z możliwych, a chlebek wychodzi przepyszny i niezwykły! Polecam*

  22. Chlebek jest przepyszota niebo w buźce kto nie jadł koniecznie musi go spróbować, w naszym domku zagości na dłużej, po prostu pyszności

  23. Rewelacyjny!!:-) bardzo dziękuję za przepis…:-)
    Mój 3 latek i 6 latka go uwielbiają!:-) No i mąż,który nienawidzi pietruszki ani bazyli !:-) a to ogromny plus,że Chociaż tu mogę to „przemycić”:-)

  24. Chlebek jest przepyszny i został zjedzony jeszcze ciepły ☺️ Z przydatnych wskazówek wybierzcie mniejsza blaszkę i długo wyrabiacie ciasto aż będzie sprężyste

  25. Panie Jakubie, chlebek naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, ale czy po uformowaniu i włożeniu do foremki nie powinien trochę podrosnąć pod ściereczką kuchenną? Od razu wstawia Pan do piekarnika?

  26. Pyszny chlebek,który zawsze się udaje Robiłam parę razy i za każdym smakówał wyśmienicie Idealnie dobrane proporcje robią dobra robotę ,jesz i nie możesz przestać ❤️

  27. Bardzo łatwy przepis a jaki przepyszny chlebek! Zdecydowanie polecam!

  28. Dziękuję za przepis dziś robiłam ten chlebek…od razu z dwóch porcji. Miał być do kiełbasek z grila. Niestety został zjedzony praktycznie za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest Pyszny! !

  29. Przepis bardzo udany! Chrapka dla tych, którzy nie posiadają thermomixa wszystko udało mi się za pierwszym razem, chlebek jest pyszny, a rodzinka zadowolona! 🙂

Sprawdź również