X

Czego szukasz?

Przepis
PieczywoPrzekąski na ciepło

Chlebek czosnkowo – ziołowy

Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Często muszę upiec dwa takie chlebki, bo na jednym się nie kończy 🙂

Chlebek czosnkowo – ziołowy – przepis krok po kroku

Składniki:

Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Drożdże pokrusz, wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić. U mnie trwało to około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.

Krok 2:

Masę przełóż na blat i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 3:

W tym czasie przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.

Krok 4:

Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym, pokrój w pasy szerokości 5 cm.

Krok 5:

Pasy składaj w „harmonijkę”, układaj w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut. Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj z ulubionym sosem pomidorowym. Ja sięgnąłem po nowy ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami od Roleskiego.

Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!!!  

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. kaska_gotuje_

    Pyszny chlebek,który zawsze się udaje Robiłam parę razy i za każdym smakówał wyśmienicie Idealnie dobrane proporcje robią dobra robotę ,jesz i nie możesz przestać ❤️

  2. Agnieszka Cesarz

    Przepyszny!! Wszyscy się zajadają prosty w przygotowaniu, smacznie polecam

  3. Marta Hoffmann

    Bardzo łatwy przepis a jaki przepyszny chlebek! Zdecydowanie polecam!

    • Jakub Kuroń

      Marta,
      Super. Bardzo dziękujemy za miłe słowa.
      Pozdrawiamy i ściskamy 🙂

  4. Ania

    Wygląda jak mózg 🙂 Na pewno będziemy chcieli spróbować.

    • Jakub Kuroń

      „jak mózg”…nie jest to może najlepsza rekomendacja, ale chlebek pyszny 🙂
      Spróbuj go przygotować, nie pożałujesz 🙂 A w wolnej chwili napisz jak poszło ci z chlebkiem ziołowym.
      Pozdrawiam
      Kuba

  5. Anna

    Rewelacyjny przepis, chleb wyszedł idealny .

    • Jakub Kuroń

      Dziękuję bardzo za komentarz i za to, że korzystasz z naszych przepisów
      Pozdrawiam cieplutko
      Kuba

  6. E.

    A co z resztą wody?

    • Jakub Kuroń

      Edyta,
      Dziękuję za czujność. Dopisałem już do Krok 1: Pozostałą wodę dodaj do ciasta i wyrób.
      Pozdrawiam

      • E.

        Zrobiłam tak i wyszedł przepyszny!

      • Jakub Kuroń

        Nie mogło być inaczej 🙂 Za każdym razem, kiedy go przygotowuje znika do końca.
        Najlepszy jest jeszcze ciepły, prosto z piekarnika.
        Pyszka

  7. Ania

    Dziękuję za przepis dziś robiłam ten chlebek…od razu z dwóch porcji. Miał być do kiełbasek z grila. Niestety został zjedzony praktycznie za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest Pyszny! !

    • Jakub Kuroń

      Ania,
      Nie dziwię się, taki jeszcze ciepły jest najlepszy i trudno się powstrzymać. Doskonale to rozumiem 🙂
      Dzięki wielkie za komentarz i zapraszam jak najczęściej 🙂

  8. Natalia

    Przepis bardzo udany! Chrapka dla tych, którzy nie posiadają thermomixa wszystko udało mi się za pierwszym razem, chlebek jest pyszny, a rodzinka zadowolona! 🙂

    • Jakub Kuroń

      Natalia,
      U nas to jest hit grillowo, imprezowy. Taka ciekawostka, przepis można fajnie modyfikować o tarty parmezan lub suszone pomidory. Wtedy masz niby podobny chlebek, ale jednak inny 🙂
      Pozdrawiam

  9. Chlebek

    Właśnie dzisiaj upiekłam chlebek z Pana przepisu

  10. Kay

    Ile czosnku idzie do masła?

    • Jakub Kuroń

      trzy ząbki

  11. Agata

    Uwielbiam!!!

  12. Kaja

    Ile ząbków czosnku do masła? 🙂

    • Jakub Kuroń

      3 ząbki czosnku. Już dopisałem w przepisie.

      • Kaja

        Dziękuję bardzo 🙂 widać widać 😀 jutro robię!

Sprawdź również