PieczywoPrzekąski na ciepło
Chlebek czosnkowo – ziołowy
Chlebek czosnkowo – ziołowy to idealna imprezowa przekąska. W naszych kręgach towarzyskich zyskał nazwę „rwany”, ponieważ nie kroimy go na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rozszarpujemy. Często muszę upiec dwa takie chlebki, bo na jednym się nie kończy 🙂 Świetnie sprawdzi się również na pikniku, czy np. grillu. Jeśli chcesz możesz posypać chlebek serem, ale to może już wariacja na kolejny boski przepis.
Chlebek czosnkowo – ziołowy – przepis krok po kroku
Składniki:
Ciasto:
- 40 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru np. białego
- 600 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowo – ziołowe:
- 150 g miękkiego masła
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- do podania ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami , ja wybieram Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Drożdże pokrusz, następnie wymieszaj z połową wody i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce aż zaczną się pienić. U mnie trwało to około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, olej roślinny, pozostałą wodę i pracujący zaczyn. Wymieszaj składniki do ich połączenia.
Krok 2:
Masę przełóż na blat i wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Następnie odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3:
W tym czasie przygotuj masło czosnkowo – ziołowe. Wymieszaj miękkie masło, następnie dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i czarny pieprz.
Krok 4:
Wyrośnięte ciasto zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Następnie posmaruj całą powierzchnię masłem czosnkowo – ziołowym. Na koniec pokrój w pasy szerokości 5 cm.
Krok 5:
Pasy składaj w „harmonijkę”, następnie układaj je w okrągłej formie „tortownicy” (śr. 22 cm). Jeśli nie masz okrągłej foremki użyj prostokątnej lub kwadratowej. Piekarnik rozgrzej do 190°C „góra – dół”. Piecz 40-45 minut.
Chlebek czosnkowo – ziołowy podawaj np. z sosem pomidorowym. Ja sięgnąłem po nowy ketchup ekologiczny BIO z suszonymi pomidorami od Roleskiego. Bez wątpienia idealne połączenie smaków.
Więcej pomysłów na przekąski imprezowe znajdziesz —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Dziś już wiem co będę robił wieczorem. Wygląda obłędnie.
Jejku jak pysznie wygląda 🙂 mniam
Czemu mi nie wychodzi. Robię wszystko zgodnie z przepisem. Ciasto pięknie wyrasta do momentu włożenia do piekarnika. Wychodzi chrupki a nie puszysty i nie wyrośnięty. Nie da się niestety załączyć zdjęcia. To już drugi przepi i to samo. Jestem załamana
Mam za mało informacji żeby napisać dlaczego Twoje ciasto nie rośnie. Może wyślij mi zdjęcie na maila jakub@kuron.com.pl
Jadlam i bardzo mi smakował.Właśnie robię po raz pierwszy. Proszę trzymać kciuki!
Super przepis. Chlebek wyszedł przepyszny. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł okropnie tłusty. Teraz daję do ciasta jedynie łyzkẹ stołową oliwy a do nadzienia 3 płaskie lyzki masła i jest super pulny anie tłusty. Po wierzchu smaruję roztrzepanym jajkiem
Witam, czy robił może ktoś ten chlebek w robocie planetarnym? Jeżeli tak to jak długo wyrabiać?
Ciężko dokładnie określić jak długo to zależy od rodzaju robota planetarnego. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie zwartą kulką.
Jeśli ketchup to tylko tortex bio są paskudne
To jest przepyszne co roku to robię na moje urodziny
Bardzo mi miło! Ja zrobie na sylwestra!
Cześć. Czy pieczenie z włączoną funkcją pary będzie sprzyjać temu chlebkowi?
Zdecydowanie nie. Mam piekarnik z funkcją pary i do tego chlebka się to nie nadaje najlepiej wyłączyć tą funkcję
Dzięki!
To są drożdżwe z wodą
Mam termomiks to mi nie potrzebne.
A dlaczego w przepisie jest woda a na zdjeciu Mleko?
To nie mleko. Tylko drożdże z wodę
To nie mleko tylko rozczyn drozdzowy
Chlebek jest rewelacyjny, ja zamiast bazyli, daje koperek i natkę pietruszki. Polecam każdemu
Chlebek jest rewelacyjny, ja dodaję zamiast bazyli koperek i natkę pietruszki, super połączenie. Polecam każdemu
Jaki typ mąki będzie najlepszy do tego wypieku?
Najlepsza jest typ 500
Obłędnie pyszny, puszysty w środku chrupka skórka.
Zamiast pasków zrobilam malutkie kuleczki nadziewane masełkiem, to co zostało z masełka „powciskalam” pomiędzy kuleczki. Wyszlo pyszne
Chce zrobic większą porcje, na tortownice 30cm. Podwoić składniki? I ile wydłużyć pieczenie?
Tak zrób z podwójnej ilości ale do czasu dodaj tylko 15 minut
Chce upiec większy chleb-tortownica 30. Podwoić składniki? Ile dłużej pięć?
Wydaje mi się że ciasto jest zbyt luźne
Wydaje Ci się? Czy sprawdziłaś i Ci nie wyszło? Pytam ponieważ jestem pewna, że ten przepis jest świetny, sama przetestowałam go wiele razy.
Ten chlebek jest rewelacyjny ! Zawsze robiony wedle przepisu , a za każdym razem mam wrażenie , że smakuje coraz lepiej…
Chyba , że moja miłość do niego jest większa i większa .
Bardzo miło mi to czytać! Dziękuję za komentarz.
Pycha dziś wieczorem do filmu idealne…
Czy mozna wyrobione ciasto przechowac na nastepny dzień.? A jak tak to prosiłabym mały instruktaż.
Z ciastem drożdżowym jest tak, że bardzo rośnie nawet w lodówce. Może porostu w nocy „wyjść” z formy. Możesz gotowe surowe ciasto drożdżowe szczelnie zawinąć w folie spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
ważne, pod tortownice dać blaszkę do piekarnika, bo masełko lubi z nie wylecieć
Witam-czy chlebek ziołowy można zrobić z mąki orkiszowej pełnoziarniste?
Czy trzeba modyfikować ilość składników( np.wody)?
Nigdy nie przygotowywałem tego przepisu z takiej mąki, wiec nie jestem pewny efektu. Pozdrawiam
Da się
Ja dziś właśnie zrobiłam z maki pełnoziarnistej i też wyszedł super
Pyszny, tylko za mało zrobiłam
Czy chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika?
Tak, chlebek wstaw do rozgrzanego już piekarnika
A dlaczego w przepisie jest woda a na zdjeciu Mleko?
To nie mleko tylko zaczyn drożdżowy.
Najlepszy! Gości u mnie zarówno na codzień jak i na każdej imprezie. Polecam
Czy mogę zastąpić mąkę pszenną, mąką pełnoziarnistą lub orkiszową?
Nie robiłem tego chlebka z inną mąką, ale myślę, że z orkiszową powinien wyjść równie pyszny.
Czy można użyć oliwy zamiast oleju rzepakowego?
Użyj oleju słonecznikowego.
Chlebek przepyszny, cudownie miękki w środku a chrupiąc na zewnątrz. Aromatyczny od ziół. Ręcznie wyrabiany.
Ten chlebek jest pyszny! Kolejny raz robię według przepisu, zawsze wychodzi obłędnie! 🙂
Zrobiłam pierwszy raz. Wyszedł przepyszny. Chrupiąca góra, mięciutki jak puch środek ze wspaniałym, aromatycznym nadzieniem. Cudo! Rodzina zachwycona. Dziękuję za przepis.
Chcialabym go zrobic w wersji bezglutenowej. Da się zamienic mąkę pszenną na kukurydzianą? Czy trzeba zmienic jakos proporcje?
Przepychota idealny na spotkania ze znajomymi, grilla lub leniwe wieczory z dobrym jedzeniem
Przepyszny chlebek! Piekę już któryś raz z kolei i zawsze jest idealny ❤
Przepysznyy!!!
Super przepis. Chlebek wychodzi obłędny ❤️
Mi wyszedł twardy wierzch i spod 🙁 tylko srodek był mięciutki 🙁
Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem, wygląda na to, że Twój piekarnik za mocno piecze.
Mega przepis. Przeeepychota. Polecam. Palce lizać.
Czy z braku świeżych ziół można użyć suszonych? Jeżeli tak to w jakiej ilości?
Nigdy nie robiłem z szuszonymi ziołami więc nie wiem jak końcowo ten chlebek będzie smakował.
Jak duży ma być prostokąt, w kształcie którego trzeba rozwałkować ciasto? Jakieś konkretne wymiary?
ok 35 cm na 25 cm
robiłam niedawno wyłącznie z suszonymi ziołami, bez pietruszki bo nie miałam – wyszedł równie fantastyczny, także śmiało można tak zrobić ;-), ilość wg uznania/na oko
Bardzo dobra
Jej, dziękuję za ten przepis, chlebek PRZEPYSZNY, wszyscy się zajadali Pozdrawiam
Super przepis , ale mój chlebek zamiast rosnąć w piekarniku to tylko przypiekł się. Co mogło pójść nie tak ?
Najprawdopodobniej to wina drożdży. Robiłaś z drożdży świeżych czy suchych?
Mega pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Znika z talerza w w ciągu minut Naprawdę polecam ten przepis
Chlebek wyszedł przepyszny, to masełka dodałam posiekane czarnej oliwki. Rewelacja ☺️
Chlebek jest przepyszny. Zastanawiam się czy wyszedłby w wersji na słodko z twarogiem czy marmoladą?
Też o tym myślałam, ale jeszcze nie robiłam. Dam znać jak wie uda.
Polecam z maslem ,cukrem i cynamonem,wychodzi oblednie
Genialny pomysł na przystawkę, dodatek do tak naprawdę wszystkiego. Sam również smakuje doskonale
Witam, masło lepiej zastąpić margaryna czy oliwa a może olejem kokosowym??
najlepiej oliwą.
Czy można użyć suchych drożdży?
Tak możesz użyć suchych drożdży daj 9 g.
A jak postępować z suchymi drożdżami w tym przepisie?
Dodaj 8 g drożdży do mąki i zrób bez przygotowywania zaczynu.
Wspaniały przepis. Prosty w wykonaniu a efekt – ? -zadowoli każdego
Do grilla, czy z sałatką grecką- rewelacja!
Panie Jakubie wspaniały przepis, szybki, prosty, no i smaczny. Chlebek udał się znakomicie, pachnie super czosnkowo, bo go tam dużo dowalilam,. Nic tylko piec. Polecam
Średnio raz w tygodniu robię ten chlebek. Znika w prędkości światła. Polecam go serdecznie
Nie radzę używać formy tortownicy – masło wycieknie. Uważajcie, zostało to przetestowane -niestety na mnie. Lepiej naczynie żaroodporne albo forma do tarty.
Myślę, że czas wymienić foremkę. Z rozszczelnionej formy zawartość zawsze wycieknie.
Można użyć papieru do pieczenia
Oczywiście, ale nie jest to konieczne 🙂
Ten chlebek jest przepyszny.
Panie Jakubie, czy chlebek można piec w naczyniu żaroodpornym? Może wyłożyć je papierem do pieczenia? Niestety nie mam żarnej formy, ani blaszki.
Tak możesz piec w naczyniu żaroodpornym, tylko posmaruj je masłem albo tak jak piszesz wyłóż papierem do pieczenia.
Chlebek za każdym razem wychodzi znakomicie, ciasto przy wyrabianiu jest mega elastyczne i pięknie wyrasta.Polecam serdecznie !!!
Przepyszny i szybki chlebek np. Do niedzielnego menu. Bardzo polecam ☺️
Przepis jest świetny, przyjemny w wykonywaniu, chlebek wychodzi przepysznie i robi wrażenie na domownikach. Polecam!
Absolutnie magiczny przepis: tak precezyjny, że nie może się nie udać. Składniki najprostsze z możliwych, a chlebek wychodzi przepyszny i niezwykły! Polecam*
Chlebek jest przepyszota niebo w buźce kto nie jadł koniecznie musi go spróbować, w naszym domku zagości na dłużej, po prostu pyszności
Panie Jakubie, czy mozna make pszenna zastpiac orkiszowa?
Jak najbardziej można zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową.
dziekuje za szybka odpowiedz i za swietne przepisy 🙂
Dopiero pierwszy raz dziś go robię ,ale wcześniej jadłam u koleżanki, gdzie był robiony w termomixe, a pieczony w piekarniku. mój piekarnik jest gazowy czy też mi się uda i jaka powinna być temp.
Tak możesz go upiec w piekarniku gazowym ustaw go tak jak ustawiasz do wszystkich ciast drożdżowych. Ciężko mi podać dokładną temperaturę ponieważ nie znam Twojego piekarnika.
Przepis rewelacyjny. Chlebek niebo w gębie
Rewelacyjny!!:-) bardzo dziękuję za przepis…:-)
Mój 3 latek i 6 latka go uwielbiają!:-) No i mąż,który nienawidzi pietruszki ani bazyli !:-) a to ogromny plus,że Chociaż tu mogę to „przemycić”:-)
Czy można zrobić go dzień wcześniej?
Tak możesz zrobić dzień wcześniej i przed podaniem podgrzej w piekarniku.
Chlebek jest przepyszny i został zjedzony jeszcze ciepły ☺️ Z przydatnych wskazówek wybierzcie mniejsza blaszkę i długo wyrabiacie ciasto aż będzie sprężyste
Czy można użyć suchych drożdży ?
Tak, możesz użyć suchych drożdży.
Panie Jakubie.. bardzo ladny kolor paznokci 🙂
Dziękuję bardzo,
Do koloru paznokci przykładam sporo uwagi, to dla mnie ważna kwestia 🙂
Uwielbiam z sosem czosnkowym
Panie Jakubie, chlebek naprawdę prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, ale czy po uformowaniu i włożeniu do foremki nie powinien trochę podrosnąć pod ściereczką kuchenną? Od razu wstawia Pan do piekarnika?
Można zostawić na 30-60 minut, ale nie ma takiej potrzeby. Możesz włożyć do foremki i dopiero wtedy włączyć piekarnik. Ma czas podrosnąć 🙂
Pyszny chlebek,który zawsze się udaje Robiłam parę razy i za każdym smakówał wyśmienicie Idealnie dobrane proporcje robią dobra robotę ,jesz i nie możesz przestać ❤️
Przepyszny!! Wszyscy się zajadają prosty w przygotowaniu, smacznie polecam
Bardzo łatwy przepis a jaki przepyszny chlebek! Zdecydowanie polecam!
Marta,
Super. Bardzo dziękujemy za miłe słowa.
Pozdrawiamy i ściskamy 🙂
Wygląda jak mózg 🙂 Na pewno będziemy chcieli spróbować.
„jak mózg”…nie jest to może najlepsza rekomendacja, ale chlebek pyszny 🙂
Spróbuj go przygotować, nie pożałujesz 🙂 A w wolnej chwili napisz jak poszło ci z chlebkiem ziołowym.
Pozdrawiam
Kuba
Rewelacyjny przepis, chleb wyszedł idealny .
Dziękuję bardzo za komentarz i za to, że korzystasz z naszych przepisów
Pozdrawiam cieplutko
Kuba
A co z resztą wody?
Edyta,
Dziękuję za czujność. Dopisałem już do Krok 1: Pozostałą wodę dodaj do ciasta i wyrób.
Pozdrawiam
Zrobiłam tak i wyszedł przepyszny!
Nie mogło być inaczej 🙂 Za każdym razem, kiedy go przygotowuje znika do końca.
Najlepszy jest jeszcze ciepły, prosto z piekarnika.
Pyszka
Dziękuję za przepis dziś robiłam ten chlebek…od razu z dwóch porcji. Miał być do kiełbasek z grila. Niestety został zjedzony praktycznie za raz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest Pyszny! !
Ania,
Nie dziwię się, taki jeszcze ciepły jest najlepszy i trudno się powstrzymać. Doskonale to rozumiem 🙂
Dzięki wielkie za komentarz i zapraszam jak najczęściej 🙂
Przepis bardzo udany! Chrapka dla tych, którzy nie posiadają thermomixa wszystko udało mi się za pierwszym razem, chlebek jest pyszny, a rodzinka zadowolona! 🙂
Natalia,
U nas to jest hit grillowo, imprezowy. Taka ciekawostka, przepis można fajnie modyfikować o tarty parmezan lub suszone pomidory. Wtedy masz niby podobny chlebek, ale jednak inny 🙂
Pozdrawiam
Właśnie dzisiaj upiekłam chlebek z Pana przepisu
Ile czosnku idzie do masła?
trzy ząbki
Uwielbiam!!!
Ile ząbków czosnku do masła? 🙂
3 ząbki czosnku. Już dopisałem w przepisie.
Dziękuję bardzo 🙂 widać widać 😀 jutro robię!