X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Domowe nuggetsy z kurczaka

Domowe nuggetsy z kurczaka to klasyka rodem z fast foodu. Na szczęście w tym wypadku nie jesteśmy skazani na gotowca. Dzisiaj zdradzę Wam mój sprawdzony sposób na domowe nuggetsy. Nie jest to może bardzo skomplikowane danie, ale ważne są proporcje. Dzięki temu przepisowi nuggetsy za każdym razem wychodzą obłędnie złociste i delikatne w środku. Koniecznie spróbujcie ich z brzoskwiniową musztardą.

Domowe Nuggetsy z kurczaka

Składniki:

Sposób przygotowana:

Krok 1:

Bułkę namocz w mleku lub wodzie. Kiedy będzie całkowicie miękka, odciśnij z nadmiaru płynu i zmiel razem z kurczakiem.
Pierś oczyść z błon i przerostów. Pokrój na mniejsze kawałki, zmiel na drobnym sicie w maszynce do mięsa. Ewentualnej skorzystaj z gotowego mielonego mięsa.
Następnie zmielonego kurczaka przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, kurkumę, sól i pierz oraz jajko. Masę wyrób do połączenia składników.

Krok 2:

Zwilżonymi dłońmi uformuj nuggetsy, dzięki temu masa nie będzie się kleić do rąk. Mi wyszło około 20 kawałków. Następnie obtocz w tartej bułce.

Krok 3:

Smaż na rozgrzanym oleju około 5 minut, aż będą ciemnozłote. Pamiętaj żeby od czasu do czasu obrócić kurczaka, wtedy równomiernie się usmaży.
Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Domowe nuggetsy można również przygotować w piekarniku. Układamy wtedy uformowane porcje na papierze do pieczenia. Zapiekany przez 15-17 minut w 220°C z termoobiegiem.

Moim dziewczynom  nuggetsy najlepiej smakują z owocową musztardą. Tym razem wybrałem tą o smaku dojrzałej brzoskwini, ale wspaniałe sprawdzi np. ananasowa lub gruszkowa.

 
Na koniec podrzucam —>LINK<— do innego przepisu, za którym przepadają moje dzieciaki.
 
 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również