Domowe nuggetsy z kurczaka to klasyka rodem z fast foodu. Na szczęście w tym wypadku nie jesteśmy skazani na gotowca. Dzisiaj zdradzę Wam mój sprawdzony sposób na domowe nuggetsy. Nie jest to może bardzo skomplikowane danie, ale ważne są proporcje. Dzięki temu przepisowi nuggetsy za każdym razem wychodzą obłędnie złociste i delikatne w środku. Koniecznie spróbujcie ich z brzoskwiniową musztardą.
Domowe Nuggetsy z kurczaka
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- 2-3 łyżki bułki tartej + szklanka do obtoczenia
- 1 jajko
- pół łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy brzoskwiniowej, ja sięgam po tę od Roleskiego
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowana:
Krok 1:
Krok 2:
Zwilżonymi dłońmi uformuj nuggetsy, dzięki temu masa nie będzie się kleić do rąk. Mi wyszło około 20 kawałków. Następnie obtocz w tartej bułce.
Krok 3:
Moim dziewczynom nuggetsy najlepiej smakują z owocową musztardą. Tym razem wybrałem tą o smaku dojrzałej brzoskwini, ale wspaniałe sprawdzi np. ananasowa lub gruszkowa.
Czym można zastąpić musztardę brzoskwiniowa ??
Można np. delikatną miodową lub zrezygnować z musztardy