Przepis
Warzywa faszerowane
Zawijasek ze szpinaku
Składniki
- 100 g bryndzy
- 2 łyżki śmietany
- 10 liści świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 25 ml oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bryndzę mieszamy ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem oraz orzechami. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Mieszamy. Liście świeżego szpinaku myjemy i wrzucamy na kilkanaście sekund do wrzątku. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i po przestygnięciu smarujemy każdy liść pasta z bryndzy. Zwijamy jak naleśnik i podwijamy do środka końce liści. Takie „gołąbki” układamy na półmisku, skrapiamy oliwą, a po ochłodzeniu w lodówce nabijamy na szpadki.