X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski

Zawijasy z ciasta francuskiego z kozim serem

Dzisiaj mam dla was bardzo fajną przekąskę z ciasta francuskiego. Wiem, że wielu z was taka forma może się spodobać, ponieważ ten rodzaj ciasta jest prosty w przygotowaniu, a przekąski z niego przygotowane wyglądają bardzo atrakcyjnie. Dzisiejszy patent to zawijasy z ciasta francuskiego z kozim serem, które możecie przygotować na imprezę albo np. do oglądania filmów dosłownie w 15 minut + czas pieczenia. Do takich zawijasów z ciasta francuskiego możecie użyć różnorakich dodatków, ale dzisiaj postawiłem na kozi ser wędzony. Ten rodzaj jest wybitny w smaku i ma subtelny dymny aromat.  Pod spodem znajdziecie pełen przepis na to danie.

Zawijasy z ciasta francuskiego z kozim serem

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • ewentualnie 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie koziego sera twardego wędzonego w plastrach 
  • mąka pszenna do podsypania blatu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Arkusz ciasta rozłóż na oprószonym mąką pszenną blacie. Delikatnie rozwałkuj płat ciasta francuskiego. Przetnij wzdłuż na pół, a potem na cienkie dwucentymetrowe paski. W efekcie otrzymasz około trzydzieści wąskich kawałków.

Krok 2:

Na każdy pasek ciasta połóż niewielki kawałek wędzonego sera. Następnie kilkukrotnie skręć wokół jego osi, powstanie zgrabny zawijasek 🙂

Krok 3:

Każdy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem.

Krok 4:

Piecz w 200°C przez 15 minut, aż będą ciemno złote.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również