Przekąski
Zawijasy z ciasta francuskiego z kozim serem
Dzisiaj mam dla was bardzo fajną przekąskę z ciasta francuskiego. Wiem, że wielu z was taka forma może się spodobać, ponieważ ten rodzaj ciasta jest prosty w przygotowaniu, a przekąski z niego przygotowane wyglądają bardzo atrakcyjnie. Dzisiejszy patent to zawijasy z ciasta francuskiego z kozim serem, które możecie przygotować na imprezę albo np. do oglądania filmów dosłownie w 15 minut + czas pieczenia. Do takich zawijasów z ciasta francuskiego możecie użyć różnorakich dodatków, ale dzisiaj postawiłem na kozi ser wędzony. Ten rodzaj jest wybitny w smaku i ma subtelny dymny aromat. Pod spodem znajdziecie pełen przepis na to danie.
Zawijasy z ciasta francuskiego z kozim serem
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ewentualnie 200 g boczku surowego wędzonego w plastrach
- 1 żółtko
- 1 opakowanie koziego sera twardego wędzonego w plastrach
- mąka pszenna do podsypania blatu
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Arkusz ciasta rozłóż na oprószonym mąką pszenną blacie. Delikatnie rozwałkuj płat ciasta francuskiego. Przetnij wzdłuż na pół, a potem na cienkie dwucentymetrowe paski. W efekcie otrzymasz około trzydzieści wąskich kawałków.
Krok 2:
Na każdy pasek ciasta połóż niewielki kawałek wędzonego sera. Następnie kilkukrotnie skręć wokół jego osi, powstanie zgrabny zawijasek 🙂
Krok 3:
Każdy ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Krok 4:
Piecz w 200°C przez 15 minut, aż będą ciemno złote.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<