Ciasta i ciastkaSłodkości
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam je zarówno w okresie wiosennym, letnim jak i jesiennym. Dzisiaj pierwszy raz zrobiłem je z truskawkami i rabarbarem i muszę Wam powiedzieć, że ta wersja stała się moją ulubioną. Lekko kwaskowaty rabarbar, do tego pełne słodyczy truskawki. Pycha! Bez wątpienia musicie wypróbować. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami, przepis poniżej.
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
Składniki:
KRUSZONKA:
- 70 g mąki
- 40 g cukru
- 50 g zimnego masła
CIASTO DROŻDŻOWE:
- 550 g mąki
- 100 g miękkiego masła plus łyżka masła do wysmarowania formy
- jajko L
- 130 g cukru
- 220 g mleka
- 45 g świeżych drożdży
- 200 g rabarbaru
- 200 g truskawek
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rabarbar pokrój w 1-2 cm kawałki, następnie zasyp 30 g cukru, dokładnie wymieszaj. Odstaw. Truskawki przekrój na pół lub na 4 części, w zależności od wielkości owocu.
Krok 2:
Zrób kruszonkę, do mąki i cukru dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiaj kruszonkę ręcznie lub przy pomocy np. robota kuchennego/ miksera. Następnie gotową kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Krok 3:
Delikatnie podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże oraz 100 g cukru. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na 15-20 minut.
Krok 4:
Następnie dodaj mleko, jajko, masło, mąkę i wymieszaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech ładnie wyrośnie.
Krok 5:
Foremkę wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozprowadź ciasto po całej foremce. Następnie ułóż rabarbar i truskawki. Na koniec wszystko posyp kruszonką. Piecz ciasto 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
A co z maslem? W skladnikach jest, ale w wykonanii nie ma
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Gdzieś mi umknęło podczas pisania przepisu. Powinno być tak: Następnie dodaj mleko, jajko, masło, mąkę i wymieszaj ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego (końcówka z hakiem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, niech ładnie wyrośnie.