Dzisiaj niebanalna przekąska, którą z pewnością można przygotować w bardzo szybki i prosty sposób. Będzie to super smaczna tortilla z kurczakiem i kozim wędzonym serem. Aby przygotować to danie wystarczy garstka składników i jakieś 30 minut wolnego czasu. Poza tym jest to idealny pomysł na imprezową przekąskę lub np. przegryzkę w trakcie filmowego seansu. Jest to fantastyczne połączenie smaków, niewymagające wielkiej kuchennej wprawy. Poniżej znajdziecie dokładny przepis:
Tortilla z szarpanym kurczakiem i kozim serem
Składniki na 3 podwójne tortille:
- 2 piersi z kurczaka (350 g)
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 2 pomidory, pokrojone w półplasterki
- 1 awokado, pokrojone w plasterki
- garść świeżej kolendry
- 9 plastrów koziego sera
- 6 placków tortilli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Piersi z kurczaka przełóż do garnka, następnie zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut, po tym czasie odstaw do przestygnięcia. Następnie podziel dwoma widelcami na drobniejsze kawałki.
Krok 2:
Na patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj krojone pomidory oraz przyprawy oregano, ostrą paprykę, kmin rzymski oraz sól do smaku. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec połowę sosu wymieszaj z poszarpaną piersią kurczaka, pozostała część odstaw do przestygnięcia.
Krok 3:
Na trzech tortillach rozłóż równomiernie mięso kurczaka, następnie żółty ser oraz cebulę, pomidory, awokado i świeżą kolendrą. Przykryj pozostałymi plackami tortilli i zapiekaj w elektrycznym grillu lub np. na suchej patelni. Kiedy będą rumiane pokrój placki w trójkąty. Podawaj z pozostałym sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<