Przepis
Przekąski na ciepłoWarzywa faszerowane
Pomidory faszerowane kuskusem
Składniki
- 2 czerwone cebule
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego ale niekoniecznie , można faszerować samym kuskusem
- 200 g kuskusu lub 600 g jeśli nie dajecie mięsa
- 8 sztuk dojrzałych, dużych pomidorów
- oscypek
- gałązka świeżej mięty
- natka pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- Olej
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kuskus zalewamy gotującym się wywarem, tak aby płyn przykrywał kuskus o 1 cm. Przykrywamy folią aluminiową. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy razem na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy, posiekaną niezbyt mocno miętę oraz chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 190ºC piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut.