X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoWarzywa faszerowane

Pomidory faszerowane kuskusem

Składniki

  • 2 czerwone cebule
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego ale niekoniecznie , można faszerować samym   kuskusem
  • 200 g kuskusu lub 600 g jeśli nie dajecie mięsa
  • 8 sztuk dojrzałych, dużych pomidorów
  • oscypek
  • gałązka świeżej mięty
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • Olej
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kuskus zalewamy gotującym się wywarem, tak aby płyn przykrywał kuskus o 1 cm. Przykrywamy folią aluminiową. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i smażymy razem na oleju, aż się zeszkli, dodajemy mięso, smażymy z cebulą ciągle mieszając, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy, posiekaną niezbyt mocno miętę oraz chwilę podsmażamy. Przygotowujemy pomidory: myjemy je, suszymy, ścinamy czapeczki z wierzchu i wydrążamy środki. Pomidory faszerujemy mięsem i układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokruszonym serem i przykrywamy „czapeczkami”. Solimy i pieprzymy, wsadzamy do rozgrzanego do 190ºC piekarnika. Zapiekamy 15-20 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również