X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoWarzywa faszerowane

Pomidory faszerowane kuskusem

Oto wpis blogowy do przepisu na pomidory faszerowane kuskusem i mięsem, przygotowany w w tej wersji są delikatne, soczyste i pełne smaku. Faszerowane kuskusem, cebulą, czosnkiem i ziołami stają się nie tylko pysznym, ale też efektownym daniem. Można je przygotować z dodatkiem mięsa mielonego lub – w wersji wegetariańskiej – z samym kuskusem. W obu przypadkach rezultat jest zaskakująco satysfakcjonujący.

Ze względu na łatwość przygotowania i możliwość modyfikacji, to świetny przepis na szybki obiad, kolację albo lekkie danie na spotkanie z przyjaciółmi. Zapiekane z oscypkiem i ziołami pomidory zyskują głębię i wyjątkowy aromat, który przywodzi na myśl kuchnię śródziemnomorską.

Pomidory faszerowane kuskusem i mięsem – lekka zapiekanka pełna aromatu

Porcja na 8 pomidorów

Składniki:

  • 8 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 200 g kuskusu (lub 600 g jeśli bez mięsa)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (opcjonalnie)
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka plasterków oscypka (lub innego wyrazistego sera)
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Kuskus przełóż do miski i zalej wrzącym wywarem warzywnym lub wodą – płyn powinien sięgać 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryj folią aluminiową i odstaw, aż kuskus wchłonie cały płyn.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i razem podsmaż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka minut, aż się zrumieni. Pod koniec dorzuć posiekaną miętę i natkę pietruszki, wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż.

Krok 3:

Jeśli robisz wersję wege – do podsmażonej cebuli i czosnku wystarczy dodać napęczniały kuskus i zioła.

Krok 4:

Pomidory umyj, osusz, odetnij „czapeczki” z wierzchu i wydrąż środek (najlepiej łyżeczką). Uważaj, by nie przebić ścianek. Wnętrza lekko posól.

Krok 5:

Farszem napełnij pomidory – w wersji z mięsem lub bez – a następnie posyp wierzch pokruszonym oscypkiem lub plasterkami sera. Przykryj odciętymi wcześniej „czapeczkami”.

Krok 6:

Ułóż pomidory w naczyniu żaroodpornym, oprósz je solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekaj przez 15–20 minut – aż skórka będzie pomarszczona, a ser lekko przyrumieniony.

Wskazówki i modyfikacje:

  • Jeśli nie masz oscypka, użyj fety, goudy lub sera koziego – każdy z nich nada daniu inny charakter.
  • Świetnie sprawdzą się również pomidory malinowe – mają miękką skórkę i intensywny smak.
  • W wersji wegańskiej pomiń ser i mięso – dodaj więcej ziół, pieczonej papryki lub suszonych pomidorów.
  • Niewątpliwie warto przygotować ten przepis latem – wtedy pomidory są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste.

Na zakończenie – faszerowane pomidory to klasyk, który zawsze się udaje. Być może znasz wersję z ryżem, ale w rezultacie ta z kuskusem i oscypkiem zaskakuje lekkością i głębią smaku. Świetne danie na ciepłe dni, a jeszcze lepsze… na drugi dzień, odgrzane.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również