X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Ryba po podhalańsku

Ryba po podhalańsku to danie inspirowane kuchnią góralską, które łączy w sobie delikatność ryby z bogactwem warzyw i słodyczą suszonych śliwek. Choć Podhale nie słynie z rybnych potraw, to jednak pstrągi z górskich potoków czy inne ryby słodkowodne często gościły na stołach mieszkańców regionu. Dzięki połączeniu lokalnych składników i tradycyjnych metod przygotowania, powstała potrawa, która zachwyca smakiem i aromatem.

Ryba po podhalańsku – góralska uczta z nutą słodyczy

Składniki:

  • 800 g filetów z ryby (np. pstrąg, dorsz, morszczuk)

  • 3 ziemniaki

  • 100 g marchwi

  • kawałek selera

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 70 g suszonych śliwek

  • 2 łyżki śmietany

  • 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sok z połowy cytryny

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 40 ml oleju

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotowanie śliwek

Suszone śliwki namocz w ciepłej wodzie przez około 15 minut, następnie osącz i pokrój w paski.

Krok 2: Przygotowanie ryby

Filety z ryby umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzej olej i smaż filety z obu stron na złoty kolor.

Krok 3: Przygotowanie warzyw

Marchew i ziemniaki obierz i pokrój w plastry, selera w kostkę, a cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj masło i pokrojone śliwki, smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 4: Zapiekanie

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę warzyw, na niej usmażone filety rybne. W misce wymieszaj sok pomidorowy z śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Zalej rybę i warzywa przygotowanym sosem. Zapiekaj w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 10–15 minut. Na koniec przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Ciekawostka kulinarna

Choć ryby nie są pierwszym skojarzeniem z kuchnią podhalańską, to jednak z pewnością  mieszkańcy regionu wykorzystywali dostępne w górskich potokach pstrągi i inne ryby słodkowodne. Połączenie ich z lokalnymi warzywami i suszonymi owocami, takimi jak śliwki, tworzyło dania pełne smaku i aromatu, które do dziś zachwycają swoją prostotą i głębią smaku.

Podsumowanie

Ryba po podhalańsku to bez wątpienia danie, które łączy w sobie tradycję i regionalne smaki Podhala. Delikatna ryba, warzywa i słodycz suszonych śliwek tworzą harmonijną kompozycję, idealną na rodzinny obiad czy świąteczne spotkanie. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku danie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również