Przepis
Ryby
Ryba po podhalańsku
Składniki
- 800 g filetów z ryby
- 3 ziemniaki
- kawałek selera, 100 g marchwi
- 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku
- 70 g suszonych śliwek
- 2 łyżki śmietany
- 150 ml gęstego, przecierowego soku pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 40 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śliwki moczymy, osączamy i kroimy w paski. Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy cytryna, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Jarzyny obieramy: marchew i ziemniaki kroimy w plastry, selera w kostkę, a cebulę w pół plastry. Smażymy w brytfance na łyżce oleju, pod koniec dodajemy masło i pokrojone śliwki. Na jarzynach układamy rybę i zalewamy potrawę sokiem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekamy przez 10-15 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.