Przepis
Ryby
Śledzie w cieście piwnym
Składniki
- 800g solonych filetów śledziowych
- 500 ml mleka
- 250 ml jasnego piwa
- 2 jajka
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki mąki
- 50 ml oleju
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Filety moczymy przez 6-12 godzin dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku. Następnie osuszamy je oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na godzinę- dwie do lodówki. Przygotowujemy ciasto: Mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę dolewając do niej porcjami resztę piwa. Odstawiamy ciasto na pół godziny, żeby „odpoczęło” i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Rozgrzewamy olej. Śledzie zanurzamy w cieście i nakładamy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor.