X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym (fish & chips). Dzisiaj mam dla Was przepis oparty na klasycznym angielskim przepisie. Oczywiście wprowadziłem swoje modyfikacje, ale pomysł zaczerpnąłem z angielskiej kuchni. Jak się przekonacie przepis jest bardzo prosty, wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości białą, morską rybę. Może to być dorsz, morszczuk lub polędwica z mintaja. Tak przygotowane ciasto możecie wzbogacić o posiekany koperek lub inne świeże zioła. Jako dodatek posłużył mój ulubiony majonez stołowy i domowe ziemniaczki 🙂

Ryba w cieście piwnym – Fish and Chips

Składniki

  • 400 g fileta z białej morskiej ryby: dorsz, morszczuk, mintaj
  • 1 szklanka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby
  • 1 i 1/4 szklanki zimnego jasnego piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, czarny pieprz
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • cytryna i majonez stołowy Roleskiego do podania

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rybę podziel na mniejsze kawałki. Oprósz solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie możesz skropić sokiem z cytryny. Rybę odstaw na bok, aby chwilę poleżała w przyprawach.

Krok 2:

Do miski przesiej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewaj stopniowo zimne piwo, im zimniejsze tym lepiej, panierka będzie bardziej chrupiąca. Wymieszaj składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane, ale trzeba to robić delikatnie aby nie straciło puszystości.

Krok 3:

Rybę oprósz delikatnie mąką pszenną, dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymała. Obtoczone kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej roślinny. Smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z domowymi frytkami i ulubioną sałatką. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również