Dania główneRyby
Ryba w cieście piwnym
Ryba w cieście piwnym (fish & chips). Dzisiaj mam dla Was przepis oparty na klasycznym angielskim przepisie. Oczywiście wprowadziłem swoje modyfikacje, ale pomysł zaczerpnąłem z angielskiej kuchni. Jak się przekonacie przepis jest bardzo prosty, wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości białą, morską rybę. Może to być dorsz, morszczuk lub polędwica z mintaja. Tak przygotowane ciasto możecie wzbogacić o posiekany koperek lub inne świeże zioła. Jako dodatek posłużył mój ulubiony majonez stołowy i domowe ziemniaczki 🙂
Ryba w cieście piwnym – Fish and Chips
Składniki
- 400 g fileta z białej morskiej ryby: np. dorsz, morszczuk, mintaj
- 1 szklanka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby
- 1 i 1/4 szklanki zimnego jasnego piwa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, czarny pieprz
- olej roślinny do głębokiego smażenia np. rzepakowy
- cytryna i majonez stołowy Roleskiego do podania
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rybę podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie możesz skropić sokiem z cytryny. Rybę odstaw na bok, aby chwilę poleżała w przyprawach.
Krok 2:
Do miski przesiej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewaj stopniowo zimne piwo, im zimniejsze tym lepiej, panierka będzie bardziej chrupiąca. Wymieszaj składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane, ale trzeba to robić delikatnie aby nie straciło puszystości.
Krok 3:
Rybę oprósz delikatnie mąką pszenną, dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymała. Obtoczone kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej roślinny. Smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z domowymi frytkami i ulubioną sałatką.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Przepyszna. Rodzina mogłaby jeść każdego dnia. Więc bardzo często robię.
Można spytać cóż to za sałatka do ryby?
Sałatka bez nazwy 😉 Sałata, rukola, pomidor, ogórek, awokado i prosty winegret na bazie oliwy z oliwek.