X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneMakaronPotrawy wegetariańskie

Makaron z grzybami i szpinakiem

Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Wolicie wegetariańskie czy mięsne propozycje? Ja chyba nie umiem się zdecydować, uwielbiam makaron w każdej odsłonie. Staram się urozmaicać nasze obiady i propozycje obiadowe dla Was, w związku z tym na przemian gotuję wersję wegetariańskie i mięsne. Dzisiaj proponuję makaron z grzybami i szpinakiem. Do dzisiejszego dania użyję aromatycznych grzybów suszonych, już wiem, że z pewnością będzie pysznie. Na zakończenie zachęcam Was do pozostawienia swojej opinii o przepisie w komentarzach. 

Makaron z grzybami i szpinakiem

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 g ulubionego makaronu np. penne
  • 200 g kurek
  • garść suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze suszone grzyby zalej wrzątkiem, odstaw aż zmiękną.

Krok 2:

Następnie makaron ugotuj w osolonym wrzątku, ja gotowałem 10 minut aż będzie al dente.

Krok 3:

Po trzecie na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w płatki. Dodaj oczyszczone kurki smaż 2-3 minuty, aż zmiękną. Po tym czasie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby.

Krok 4:

Na patelnie wlej szklankę wody z namaczania grzybów. Gotuj aż ¾ płynu odparuje, dodaj szpinak oraz połówki pomidorków. Smaż chwilę, następnie dodaj odcedzony makaron.

Krok 5:

Całość wymieszaj dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp startym parmezanem.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej makaronowych inspiracji.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również