Dania główneMakaronPotrawy wegetariańskie
Makaron z grzybami i szpinakiem
Jaki jest Wasz ulubiony makaron? Wolicie wegetariańskie czy mięsne propozycje? Ja chyba nie umiem się zdecydować, uwielbiam makaron w każdej odsłonie. Staram się urozmaicać nasze obiady i propozycje obiadowe dla Was, w związku z tym na przemian gotuję wersję wegetariańskie i mięsne. Dzisiaj proponuję makaron z grzybami i szpinakiem. Do dzisiejszego dania użyję aromatycznych grzybów suszonych, już wiem, że z pewnością będzie pysznie. Na zakończenie zachęcam Was do pozostawienia swojej opinii o przepisie w komentarzach.
Makaron z grzybami i szpinakiem
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 250 g ulubionego makaronu np. penne
- 200 g kurek
- garść suszonych grzybów np. podgrzybków
- 2 garści świeżego szpinaku
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze suszone grzyby zalej wrzątkiem, odstaw aż zmiękną.
Krok 2:
Następnie makaron ugotuj w osolonym wrzątku, ja gotowałem 10 minut aż będzie al dente.
Krok 3:
Po trzecie na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w płatki. Dodaj oczyszczone kurki smaż 2-3 minuty, aż zmiękną. Po tym czasie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby.
Krok 4:
Na patelnie wlej szklankę wody z namaczania grzybów. Gotuj aż ¾ płynu odparuje, dodaj szpinak oraz połówki pomidorków. Smaż chwilę, następnie dodaj odcedzony makaron.
Krok 5:
Całość wymieszaj dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp startym parmezanem.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej makaronowych inspiracji.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Facebooku.