Ciasta i ciastka
W-Z najlepsza na świecie
Składniki
Ciasto
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki stołowe KAKAO (ciemne)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 1 budyń
- 1/2 szklanki cukru
- 1 margaryna KASIA
Dodatek
- mleczna czekolada
wódka do nasączenia
Sposób przygotowania
Mikserem ubić najpierw białka z 5 jaj, następnie dodawać po 1 żółtku i 2 łyżki cukru do wyczerpania składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy, cały czas miksując. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać masę, i piec około 1/2 godziny do 40 minut w piekarniku nagrzanym już do 180 stopni. (czas pieczenia zależy od piekarnika, trudno mi ocenić ten czas, więc trzeba sprawdzić patyczkiem, jak będzie suchy, to upieczony) Ciasto ostudzić.
KREM: Ugotować gęsty budyń, ostudzić. Margarynę dobrze utrzeć z cukrem dodając po łyżce zimnego budyniu (ja gotuję budyń z odpowiednią ilością cukru potrzebną do kremu, wtedy pozostaje mi tylko ukręcić margarynę dodając słodki już budyń) Masę dokładnie ukręcić, by nie było grudek.
WYKONANIE: Zimną W-Z przekrawamy na 2 "placki", jedną część wkładamy na dno tortownicy i nasączamy alkoholem - około 1/2 szklanki na jedną część - następnie smarujemy połową (no, ciut więcej) kremu i przykładamy nasączoną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią kremu i posypujemy startą na dużych oczkach tarki (jarzynówka) mleczną czekoladą. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce i pozostawiamy do drugiego dnia.
UWAGA: W-Z możemy przełożyć bitą śmietaną z dodatkiem zagęszczacza, lub żelatyną (rozpuszczoną wg przepisu w zależności od ilości dodanej śmietany) Można również dodać wiśnie z kompotu-wyłożyć je na pierwszy krążek, na to bita śmietana z 'zagęszczaczem" jakim kto lubi.