Przepis
RybyTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka z rybą
Składniki
- 500 g filetów dowolnych ryb
- 1 nieduża cukinia pokrojona w plastry
- 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 150 g posiekanych pieczarek
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 duża posiekana cebula
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na dnie naczynia do zapiekania układamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Na ziemniakach układamy podsmażoną na oleju cebulę i cukinię. Na to układamy skropione sokiem z cytryny, posolone i odsączone filety. Na filetach układamy podduszone pieczarki i plastry sparzonych i obranych ze skórki pomidorów. Kolejne warstwy posypujemy przyprawami. Całość posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy na około pół godziny do nagrzanego piekarnika. Uwaga: jeżeli potrawa w trakcie pieczenia za bardzo wysycha, możemy podlewać ja białym wytrawnym winem.