Przepis
DróbPotrawy z grilla
Pierś z kaczki lub gęsi
Składniki
- 1 pierś z kaczki lub gęsi na osobę (ok. 200-250 g)
Bejca
- 1-2 ząbki czosnku
- 25 ml sherry
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki przyprawy „5 smaków” lub „Przyprawy do pierników”
- 30 ml oleju
Sposób przygotowania
Z podanych składników przygotowujemy bejcę i zalewamy nią pierś z kaczki na co najmniej pół godziny. Następnie smażymy je na patelni. Jeżeli grillujemy, tp pieczemy pierś po 7– 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując ją resztką bejcy. Pierś z kaczki jest tłusta, dlatego dobrze jest umieścić ją na tacce i umożliwić ściekanie tłuszczu na osobne naczynie, nie na węgiel, żeby nie dopuścić do zapalenia się tłuszczu. Tłuszcz można jeszcze wykorzystać na przykład do doprawienia czerwonej kapusty z rodzynkami i żurawiną. Tak przyrządzona kapusta jest znakomitym dodatkiem nie tylko do kaczki.