X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy z grilla

Pierś z kaczki lub gęsi

Składniki

  • 1 pierś z kaczki lub gęsi na osobę (ok. 200-250 g)
Bejca
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 25 ml sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki przyprawy „5 smaków” lub „Przyprawy do pierników”
  • 30 ml oleju

Sposób przygotowania

Z podanych składników przygotowujemy bejcę i zalewamy nią pierś z kaczki na co najmniej pół godziny. Następnie smażymy je na patelni. Jeżeli grillujemy, tp pieczemy pierś po 7– 10 minut z każdej strony, od czasu do czasu smarując ją resztką bejcy. Pierś z kaczki jest tłusta, dlatego dobrze jest umieścić ją na tacce i umożliwić ściekanie tłuszczu na osobne naczynie, nie na węgiel, żeby nie dopuścić do zapalenia się tłuszczu. Tłuszcz można jeszcze wykorzystać na przykład do doprawienia czerwonej kapusty z rodzynkami i żurawiną. Tak przyrządzona kapusta jest znakomitym dodatkiem nie tylko do kaczki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również