Przepis
Drób
Kurczak pieczony z ziołami
Składniki
- 1 cały kurczak
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml soku jabłkowego
- świeże listki: tymianku, majeranku i szałwi, estragonu lub po pół łyżeczki tychże suszonych ziół
- po pęczku: natki pietruszki i koperku
- masło, oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekaną szałwię, tymianek, kilka posiekanych ząbków czosnku oraz łyżeczkę masła. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę kładziemy na blasze wraz z kurczakiem. Smarujemy kurczaka olejem i wkładamy z blachą do piekarnika nagrzanego do 190°. Po 30 minutach kurczaka solimy i pieprzymy, zbieramy sos, który zebrał się na blasze, mieszamy z winem, sokiem jabłkowym, i polewamy nim kurczaka. Zmniejszamy temperaturę i pieczemy zależnie od wagi ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.