X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kurczak pieczony z ziołami

Składniki

  • 1 cały kurczak
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml soku jabłkowego
  • świeże listki: tymianku, majeranku i szałwi, estragonu lub po pół łyżeczki tychże suszonych ziół
  • po pęczku: natki pietruszki i koperku
  • masło, oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie nacieramy solą, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy posiekaną szałwię, tymianek, kilka posiekanych ząbków czosnku oraz łyżeczkę masła. Resztę czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cebulę kładziemy na blasze wraz z kurczakiem. Smarujemy kurczaka olejem i wkładamy z blachą do piekarnika nagrzanego do 190°. Po 30 minutach kurczaka solimy i pieprzymy, zbieramy sos, który zebrał się na blasze, mieszamy z winem, sokiem jabłkowym, i polewamy nim kurczaka. Zmniejszamy temperaturę i pieczemy zależnie od wagi ok. 30 minut, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również