Dania głównePotrawy z grillaRyby
Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami
Dzisiaj chciałbym podzielić się z wami moim ulubionym przepisem na grillowanego łososia. Przed położeniem ryby na ruszt marynuje ją w specjalnej glazurze na bazie musztardy, miodu i skórki pomarańczowej. Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami zawsze pięknie się prezentuje i z pewnością robi wrażenie na wszystkich biesiadnikach.
Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami
Składniki:
Marynata:
- 600 g fileta z łososia
- 3 łyżki musztardy np. stołowej
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- skórka otarta z pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 chili w proszku
- pół łyżeczki soli
Szparagi:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- sól
Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Filet z łososia podziel na cztery równe kawałki. Pamiętaj, aby nie odcinać skóry. W miseczce wymieszaj ulubioną musztardę, miód, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, chili w proszku, sól oraz oliwę. Tak przygotowaną marynatą posmaruj łososia. Możesz użyć tak jak ja kuchennego pędzelka. Odstaw rybę na 15 minut, aby przyprawy wniknęły w strukturę mięsa.
Krok 2:
Następnie rybę opiekaj na średnio rozgrzanym ruszcie po 3-4 min. na stronę, zaczynając od strony skóry. W trakcie grillowania smaruj łososia pozostałą marynatą.
Krok 3:
Podczas gdy ryba się grilluje przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi gotuj w osolonym wrzątku przez 4 minuty. Po tym czasie szparagi oddać, przełóż na talerz odstaw do przestygnięcia. Polej delikatnie oliwą i grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po 2-3 min z każdej strony.
Krok 4:
Na koniec łososia podawaj z zielonymi szparagami oraz młodymi ziemniakami opiekanymi na grillu.
Grillowany łosoś w glazurze z musztardy i pomarańczy z zielonymi szparagami
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<