ŚniadaniaWarzywa faszerowane
Pomidory faszerowane twarożkiem z rukolą z dodatkiem wędzonej makreli
Składniki
-6 dużych pomidorów
-twarożek półtłusty 700 g
-100 g rukoli
-skórka z 1 cytryny
-1 duża makrela ok.400 g
-100 g dowolnych prażonych orzechów
-oliwa do skropienia
-sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondelku zagotuj wodę i sparz w niej pomidory, przez około 10 sekund. Najlepiej spażać je po kolei, unikniemy w ten sposób rozgotowania. Zahartuj w bardzo zimnej wodzie lub wodzie z lodem. Obierz makrelę ze skóry i ości. Połowę rukoli posiekaj drobno i wymieszaj z twarożkiem. Dodaj skórkę z cytryny i połowę posiekanych, uprażonych orzechów. Dopraw solą i pieprzem. Z schłodzonych pomidorów wytnij gniazda nasienne, trzeba to zrobić bardzo delikatnie. Zafaszeruj pomidory twarożkiem. Na talerzu ułóż pomidora, dookoła rozsyp rukolę i poukładaj kawałki makreli. Całość można skropić oliwą.