Są takie dni, kiedy nic nie smakuje lepiej niż domowe ciasteczka z kawałkami czekolady. Proste w przygotowaniu, intensywnie kakaowe, z chrupiącym brzegiem i miękkim środkiem. Ponadto – z lekkim twistem, bo sklejane parami płynną czekoladą. W związku z tym jedno ciasteczko to de facto dwa – czyli jeszcze więcej przyjemności!
To idealna propozycja dla miłośników czekolady, ale również dla tych, którzy szukają łatwego przepisu na słodkości dla całej rodziny. Innymi słowy: szybki sposób na deser, który zawsze się udaje i pięknie wygląda.
Ciasteczka z czekoladą – kruche, podwójnie czekoladowe i kusząco słodkie
Składniki:
Porcja na ok. 20–24 ciasteczka (czyli 10–12 „kanapek”):
- 300 g mąki pszennej
- 150 g ciemnej czekolady (minimum 60% kakao)
- 150 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Krok 1 – przygotowanie czekolady:
Czekoladę podziel na dwie części: 100 g zetrzyj na tarce (możesz też drobno posiekać nożem), a pozostałe 50 g rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Krok 2 – wyrabianie masy:
W dużej misce umieść miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Utrzyj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodaj jajka, przestudzoną rozpuszczoną czekoladę oraz kakao. Wymieszaj do połączenia składników. Na końcu dodaj mąkę oraz startą czekoladę. Zagnieć lub dokładnie wymieszaj ciasto – powinno być jednolite i lekko klejące.
Krok 3 – formowanie i pieczenie:
Za pomocą dwóch łyżeczek nakładaj porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy – ciasteczka delikatnie się rozleją. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół). Po upieczeniu odstaw ciasteczka do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 – sklejanie i dekorowanie:
Gdy ciasteczka ostygną, smaruj połówki płynną czekoladą i składaj w pary. Opcjonalnie oprósz cukrem pudrem lub polej resztką czekolady.
Podanie:
Ciasteczka najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka. Świetnie sprawdzą się również jako słodki upominek – wystarczy zapakować je w celofan lub ozdobne pudełko.
Podsumowując:
Te podwójnie czekoladowe ciasteczka to małe słodkie dzieła sztuki – jednakże ich przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności. W związku z tym idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinne popołudnie, jak i na deser dla gości. Ponad wszystko – smakują tak, jak powinny smakować domowe wypieki: intensywnie, słodko i zawsze z nutką miłości.
Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<