Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne
Przepiórki w liściach czerwonej kapusty
Składniki
- 4 przepiórki
- 10 liści czerwonej kapusty
#Bejca - 100 ml białego wytrawnego wina
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- tymianek lub majeranek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Przygotowujemy bejcę: mieszamy miód, posiekane zioła, posiekany czosnek, sok i skórkę z cytryny, dodajemy łyżkę oleju, sól i pieprz. Mieszamy, smarujemy przepiórki i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Liście czerwonej kapusty wrzucamy na gotującą się wodę i obgotowujemy przez ok. 5 minut. Następnie tłuczkiem rozbijamy delikatnie nasady liści, najgrubsze części usuwamy nożem. Na przygotowane, osuszone liście kładziemy przepiórki, skrapiamy je białym winem, szczelnie zawijamy w liście. Brytfankę smarujemy olejem, układamy w niej przepiórki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC na około 30-40 minut. Podajemy przepiórki odwinięte z liści.