X

Czego szukasz?

Przepis
DziczyznaPotrawy mięsne

Przepiórki, chruściele i kurki wodne

Składniki

  • 4 ptaszki – przepiórki, kurki wodne itp.
  • 100 g słoniny
  • 100 g wątróbki
  • 1-2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

Wszystkie małe ptaszki są bardzo delikatne w trakcie żniw i zaraz po nich. Przed oskubaniem wieszamy je na parę dni w chłodnym miejscu. Potem oskubujemy, patroszymy, myjemy, a po osuszeniu nacieramy solą i pieczemy na rożnie owinięte słoniną. Gdy słonina się zarumieni zdejmujemy ją i polewamy ptaki masłem. Pieczemy ok. 30-35 minut, często polewając topionym masłem, aż się zarumienią. Możemy również przygotować do nich farsz z wątróbki, natki pietruszki i tartej bułki, lub wsadzić do środka każdego ptaszka gałązkę świeżych, aromatycznych ziół.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również