Przepis
Desery
Krem ponczowy
Składniki
- 5 żółtek
- 250 ml mocnego naparu z dobrej, czarnej herbaty
- 2 cytryny
- 1 pomarańcz
- 2 łyżki żelatyny
- 150 ml rumu lub araku
- 250 g cukru
Sposób przygotowania
Żelatynę moczymy w trzech łyżkach zimnej wody, następnie podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy. Z żółtek oraz cukru ucieramy biały, puszysty kogel mogel, dodajemy sok z dwóch cytryn oraz starte na drobnej tarce skórki z jednej cytryny (może być limonka) i jednej pomarańczy. Wkładamy rondelek z kremem jajecznym do garnka z gorącą wodą, tak żeby dnem nie dotykał wody. Ubijamy krem na parze. Porcjami wlewamy napar herbaciany, a następnie żelatynę. Cały czas krem ubijamy. Gdy będzie gęsty odstawiamy go do ostudzenia. Na koniec wlewamy rum lub arak, dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterek lub pucharków. Wkładamy do lodówki.