X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Leczo. Przepis krok po kroku.

Leczo. Przepis krok po kroku.



Klasyczne leczo uwielbiam miłością pierwszą. Kocham bajeczne połączenie cukinii, papryki i pomidorów.

 



Węgierski rodowód

 



Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi.

 


Leczo – Najlepsze z pajdą chleba

 



Jest wiele wariantów leczo. Jedne z samymi warzywami, inne z kiełbasą lub kurczakiem. W zależności od dostępnych warzyw, czy aury na zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu.

 


Świetny pomysł na weki

 


Leczo to także świetny pomysł na weki. Wielokrotnie zdarzyło się, czy to u mojego dziadka, czy u mojej teściowej, że cukinia i papryka oraz pomidory bardzo obficie danego roku obrodziły. Wszystkiego nie dało się przejeść, wiec trzeba było przerabiać. Na szczęście z takiego warzywnego zestawu, łatwo jest zrobić właśnie leczo w słoiki ale nie tylko. Można zrobić: bałkański ajwar,macedoński pindżur, bułgarska ljutenice czy gruzińskie sacebeli lub stworzyć własną kompozycje.

 


Jak powiedział Robert Makłowicz „leczo nie da się zrobić mało” i tutaj mu wtóruje. Sam musiałem dzielić się z sąsiadami (jak zwykle), bo wyszedł cały gar 😉



Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu krok po kroku. Jeśli skorzystacie z przepisu, podzielcie się opinią w komentarzach.


SMACZNEGO!

 

Składniki:

 

  • 250 g mięsa z udka kurczaka
  • 200 g kiełbasy wędzonej
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passata) 
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz

 

 

Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej połowie oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Przełóż mięso na talerz. Na pozostałym tłuszczu, podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry. Rumiane plastry kiełbasy przełóż na talerz z kurczakiem.

 

Na tej samej patelni z drugą częścią oleju, podsmaż warzywa. Zacznij od cebuli pokrojonej w pióra, kiedy zmięknie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu wsyp cukinię , a po chwili czosnek w pokrojony w plastry. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, wodę, dopraw solą i pieprzem.

 

Duś na małym ogniu, przez 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub ryżem.

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. asasa

    Cały gar 🙂 Dwie porcje to ok 🙂

    • Bogumiła Kuroń

      Z tego przepisu nie wychodzi wcale duża porcja. Jest w sam raz na 4 osoby.

  2. Jacek

    A może z kaszą? Ostatnio atakują mnie kasze wszelakie. Wiem wiem, ryż bardziej neutralny smakowo, ale co mi tam. Kradnę przepis i zaeksperymentuję po polskiemu;) Właśnie kupiłem gryczaną białą, taką nieprażoną, kiełbasa i jakieś resztki boczku pod ręką, więc jutro pędzę po warzywa.

    • Jakub Kuroń

      Ja też lubię wszystkie kasze i uważam, że takie połączenie będzie jak najbardziej w porządku.

  3. Mario

    Panie Jakubie, ale czy w klasycznym leczo nie występuje smalec zamiast oleju ??

    • Jakub Kuroń

      Niby powinien być, ale mi jakoś zapach smalcu nie podchodzi, dlatego zamieniłem na olej roślinny.

      Ale można użyć ulubionego tłuszczu: oleju, oliwy czy smalcu.

      Pozdrawiam 🙂

  4. Monika P.

    Leczo w Pana wydaniu to mistrzostwo świata!Wysyłam za granicę ,zamrożone i wszyscy nie mogą się najeść.Już kilka Pana przepisów sprawdziłam,że tak powiem i zrobiły furorę!Proszę o więcej.

    • Jakub Kuroń

      Takie słowa to miód na moje serce 🙂

      Dziękuję i pozdrawiam

  5. Stanislaw

    Jakub dziekuje
    Pychota z moja kielbasa

    • Jakub Kuroń

      Kiełbasa własnej produkcji zawsze najlepsza.

      Pozdrawiam 🙂

  6. Małgorzata Soroka

    Jutro na obiad leczo, dziękuję za przepis

    • Jakub Kuroń

      Napisz jak spodobał się przepis, bo jestem ciekaw 🙂

  7. Marysia

    Dziś robiłam bardzo podobny tylko, że dodałam jeszcze pomidory i pieczarki. Nigdy natomiast nie dodawałam kurczaka, tylko kiełbasę. Dzisiaj jednak miałam pierś z kurczaka, a nie chciałam aby się zepsuła i stwierdziłam, że spróbuje skoro Ty dajesz . Wyszło pyccchhha!

    • Jakub Kuroń

      Cieszę się, że Ci smakowało!

  8. KLAUDYNA

    Ja również dodaję pieczarkiUwielbiam Twoje przepisy, śledzę regularnie na facebooku. Najlepszy na świecie bigos- wszyscy się nim zachwycają…wszystko za co się nie wezmę- z Twoich przepisów wychodzi

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło, takie komentarze to miód na moje serce 🙂

      Pozdrawiam

  9. Irena

    Ja dodaję jeszcze pieczarki,pomidory i fasolkę szparagową ,wtedy wychodzi więcej i o to chodzi,bo my bardzo lubimy leczo ☺

    • Jakub Kuroń

      Tak, leczo jest świetnym daniam do modyfikowania ja często dodaje to co mi zalega w lodówce.

  10. Pati

    Jest pyszne!!!!

  11. Jacekwo

    Panie Jakubie czekam na jakiś nowy przepis na zupke danwo nic nowego tam nie było… Jutro zabieram się za leczo… Napewno będzie bardzo dobre jak większość Pana przepisów…. Pozdrawiam dużo dobrego…

    • Jakub Kuroń

      Będą i zupy! Już w krótce!

  12. Marzena.M

    Danie wyszło przepyszne, mam obiad na 3 dni, choć myślę, że zniknie szybciej, a może i będzie trzeba dorabiać. Dziękuję za przepyszny przepis

    • Jakub Kuroń

      Bardzo mi miło! Cieszę się, że smakowało!

  13. Monika

    Myślę, że to chyba błąd w nazwie 🙂 Dla większości przecier pomidorowy = koncentrat pomidorowy, a tutaj jest raczej przecier z pomidorów, czyli passata?
    Zrobiłam dzisiaj, leczo przepyszne! Z jednym wielkim pomidorem i passatą :)).
    Dziękuję za przepis 🙂

    • Jakub Kuroń

      Zgadza się, chodzi o przecier pomidorowy. Dla mnie przecier to właśnie passata, przetarte pomidory. Koncentrat ze skoncentrowanych pomidorów. Ale już widzę, że może wprowadzać to wprowadzać w błąd. Od tej pory będziemy pisać „przecier pomidorowy (passata)”, będzie czytelniej. Dzięki za skorzystanie z przepisu, polecamy się na przyszłość 🙂

      Pozdrawiamy smacznie 🙂

  14. Olo

    Słabo, że z przecieru, a w ogóle bez pomidorów…

    • Jakub Kuroń

      Ok. A z czego robi się przecier pomidorowy?

Sprawdź również