Przepis
Składniki
- 1, 3 kg pomidorów
- 250 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
- 25 g czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 20 g soli
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Sposób przygotowania
1. Do misy miksującej włóż pomidory, paprykę i czosnek. Miksuj 10 s / obr. 5
2. Następnie dodaj przyprawy i oliwę. Duś 60 min/100°/ obr 1.
3. Po upływie godziny zmiksuj warzywa 1 min/ obr. 7-10, obroty stopniowo zwiększaj.
4. Zamknij szczelnie i przechowuj do 7 dni w lodówce. Lub zapasteryzuj i ciesz się smakiem dłużej.
5. Sos pomidorowy podawaj na ciepło do makaronu. Ten sos jest bardzo uniwersalny można podawać go z podsmażonym mięsem, szynką, kiełbasą lub serem typy parmezan.