Placki i naleśniki
Placki z ricottą i bananem
Szybkie i pyszne śniadanie, które na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Mam głowę pełną pomysłów, dzisiaj przedstawię Wam jeden z nich. Placki z ricottą i bananem. Idealnie słodkie i bez wątpienia idealnie puszyste. Świetnie smakują na zimno, więc z pewnością nadadzą się jako drugie śniadanie dla dziecka do szkoły lub lunch do pracy.
Placki z ricottą i bananem
Składniki:
- 125 g ricotty
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru np. brązowego
- 2 jaja (duże)
- 1 banan
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju np. rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem, mogą zostać kawałki, masa nie musi być idealnie gładka.
Krok 2:
Następnie dodaj ricottę i wymieszaj mikserem lub np. rózgą kuchenną z mlekiem, cukrem, jajami i esencją waniliową.
Krok 3:
Następnie dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
Smaż na suchej patelni lub np. z małą ilością tłuszczu na średnio nagrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami np. jogurtem, bananem, owocami drobnymi taki jak maliny, borówki, dżemem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mączne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<