X

Czego szukasz?

Przepis
Placki i naleśniki

Placki z ricottą i bananem

Szybkie i pyszne śniadanie, które na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Mam głowę pełną pomysłów, dzisiaj przedstawię Wam jeden z nich. Placki z ricottą i bananem. Idealnie słodkie i bez wątpienia idealnie puszyste. Świetnie smakują na zimno, więc z pewnością nadadzą się jako drugie śniadanie dla dziecka do szkoły lub lunch do pracy. 

Placki z ricottą i bananem

Składniki:

  • 125 g ricotty
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru np. brązowego
  • 2 jaja (duże)
  • 1 banan 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju np. rzepakowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem, mogą zostać kawałki, masa nie musi być idealnie gładka. 

Krok 2:

Następnie dodaj ricottę i wymieszaj mikserem lub np. rózgą kuchenną z mlekiem, cukrem, jajami i esencją waniliową.

Krok 3:

Następnie dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 4:

Smaż na suchej patelni lub np. z małą ilością tłuszczu na średnio nagrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. 

Placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami np. jogurtem, bananem, owocami drobnymi taki jak maliny, borówki, dżemem. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mączne przepisy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również