Zupy
Zupa z młodej kapusty
Szybka i pyszna zupa z młodej kapusty. To danie gości w naszym domu jak tylko na targach i w sklepach pojawia sie w sprzedaży młoda kapusta. Uwielbiam jej smak i wymyślam co rusz nowe dania z jej udziałem. Koniecznie wypróbujcie przepis, z pewnością zasmakujecie!
Zupa z młodej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłem BIO od Roleskiego)
- 1,5 l wywaru drobiowego lub np. warzywnego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Kapustę poszatkuj, ale nie za drobno, małe kawałki znikną w zupie. Umyte, obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub np. zetrzyj na tarce do jarzyn.
Krok 2:
W garnku rozpuść masło, podsmaż marchew, pietruszkę, selera, cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw, około 15-20 minut na średnim ogniu.
Krok 3:
Po tym czasie dodaj koncentrat, połowę koperku, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj posypaną np. koperkiem z kromką świeżego pieczywa.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!