X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa z młodej kapusty

Szybka i pyszna zupa z młodej kapusty. To danie gości w naszym domu jak tylko na targach i w sklepach pojawia sie w sprzedaży młoda kapusta. Uwielbiam jej smak i wymyślam co rusz nowe dania z jej udziałem. Koniecznie wypróbujcie przepis, z pewnością zasmakujecie!

Zupa z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (ja użyłem BIO od Roleskiego)
  • 1,5 l wywaru drobiowego lub np. warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Kapustę poszatkuj, ale nie za drobno, małe kawałki znikną w zupie. Umyte, obrane warzywa pokrój w drobną kostkę lub np. zetrzyj na tarce do jarzyn.

Krok 2:

W garnku rozpuść masło, podsmaż marchew, pietruszkę, selera, cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ziele angielskie i liść laurowy, zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw, około 15-20 minut na średnim ogniu.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj koncentrat, połowę koperku, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj jeszcze 5 minut. Zupę podawaj posypaną np. koperkiem z kromką świeżego pieczywa.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

A więcej pysznych zup znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również