Potrawy wegetariańskiePrzekąski na zimno
Tortilla z wędzonym łososiem
Szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie do szkoły dla Twojego dziecka, lub jako lunch dla Ciebie do pracy. Tortilla z wędzonym łososiem robi się dosłownie chwilkę, smakuje świetnie i idealnie przetrwa w pudełku aż do momentu wyjęcia.
Tortilla z wędzonym łososiem
Składniki:
- 4 tortille
- 2 średnie marchewki
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka np. czerwona
- pół główki sałaty np. lodowej
- 200 g wędzonego łososia np. na zimno
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sos czosnkowy (ja użyłem Roleskiego)
Przygotowanie:
Krok 1:
Placki opiecz na suchej patelni grillowej. Nie jest to konieczne, ale wrapy ładniej się prezentują i mają fajny aromat.
Krok 2:
Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie ogórka pokrój na podłużne ćwiartki, wytnij wodniste gniazda nasienne, następnie każda ćwiartkę podziel na 3 długie kawałki. Paprykę pokrój w paski. Sałatę podziel na liście, dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz np. ręcznikiem papierowym. Łososia pokrój w mniejsze kawałki, posyp prażonymi ziarnami sezamu.
Krok 3:
Placki po kolei smaruj sosem czosnkowym, następnie ułóż po 2 liście sałaty, porcję wędzonego łososia, 3 kawałki ogórka, kilka pasków papryki oraz startą marchewkę.
Krok 4:
Tortille zwiń w ścisły rulon, mocno dociskając placek przy rolowaniu. Im ciaśniej będzie zwinięty, tym lepiej będzie się potem kroił i nie będzie rozpadał się podczas jedzenia.
Więcej pysznych pomysłów na dania z rybą w roli głównej znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.