Sałatki
Sałatka warstwowa w słoiku
Wiosna to targ pełen świeżych warzyw, a menu wzbogacone o duże ilości sałatek. My z sezonowości korzystamy do granic możliwości. Gdy tylko pojawiają się nowalijki to jestem pierwszy w kolejce do zakupu. Dzisiaj mam dla Was sałatkę, którą przygotujecie również poza sezonem wiosenno letnim. Sałatka warstwowa w słoiku, przepis poniżej.
Sałatka warstwowa w słoiku
Składniki:
- kostka tofu (300 g)
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 duża marchewka
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 1 mango
- 1 ogórek
Sos:
- 2 łyżki musztardy (ja użyłem miodowej BIO od Roleskiego)
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 50 ml wody
- sok z 1/2 cytryny lub np. limonki
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Tofu najpierw pokrój w 1 centymetrowe plastry i osusz ręcznikiem papierowym. Zamarynuj w sosie sojowym i oleju sezamowym. Opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub np. na zwykłej suchej patelni, wystarczy minuta z każdej strony. Potem przestudzone pokrój w kostkę.
Krok 2:
Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Awokado przekrój na pół, następnie wyjmij pestkę. Każdą część przekrój na 4 części, obierz ze skórki (jeśli owoc jest dojrzały skórka powinna sama odchodzić). Awokado, pomidory, ogórek pokrój w kostkę. Mango podziel na 2 części omijając pestkę. Owoc obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3:
Przygotuj sos. W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, sok z cytryny oraz prażony sezam. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że dressingi do sałatek powinny być trochę przejaskrawione smakowo, w połączeniu z warzywami smaki się zrównoważą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.